Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές από το Royal Berkshire Hospital του Ηνωμένου Βασιλείου, που διαπίστωσαν ότι ένα νέο, από του στόματος εμβόλιο δείχνει να έχει τεράστιες δυνατότητες στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μια μελέτη 9 ετών, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας στο Παρίσι.
Η μακροχρόνια μελέτη παρακολούθησης αξιολόγησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του MV140 σε 89 ασθενείς, διαπιστώνοντας ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες -άνδρες και γυναίκες- παρέμειναν απαλλαγμένοι από ουρολοιμώξεις για 9 ολόκληρα χρόνια μετά τον εμβολιασμό, χωρίς να αναφερθούν σημαντικές παρενέργειες.
Ειδικότερα, η αρχική δοκιμή παρακολούθησε τους ασθενείς για 12 μήνες, με τα δεδομένα των γυναικών να δημοσιεύονται στο BJU International το 2017. Η εννεαετής παρακολούθηση περιελάμβανε ανάλυση των ηλεκτρονικών αρχείων υγείας και ερωτήσεις στους συμμετέχοντες σχετικά με τις εμπειρίες τους από ουρολοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό. Είναι αξιοσημείωτο ότι 48 συμμετέχοντες παρέμειναν εντελώς απαλλαγμένοι από λοιμώξεις κατά την περίοδο παρακολούθησης. Η μέση διάρκεια χωρίς λοίμωξη ήταν πάνω από 4 χρόνια, με τις γυναίκες να παραμένουν απαλλαγμένες λίγο περισσότερο καιρό απ’ ότι οι άνδρες. Μάλιστα, το 40% των συμμετεχόντων επέλεξε να επαναλάβει τις δόσεις του εμβολίου μετά από 1 ή 2 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητά του.
Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο εύρημα, καθώς οι ουρολοιμώξεις αποτελούν την πιο συχνή βακτηριακή λοίμωξη, επηρεάζοντας 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες παγκοσμίως και προκαλώντας, πολλές φορές, επώδυνα και δυσάρεστα συμπτώματα. Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, που χρήζουν αντιβιοτικής θεραπείας, αναπτύσσονται στο 20 έως 30% των περιπτώσεων. Ταυτόχρονα, όμως, η παρατηρούμενη αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά ουρολοιμώξεων έχει εντείνει την ανάγκη για εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, καθιστώντας την ανακάλυψη αυτή ακόμη πιο σημαντική.
Το εμβόλιο περιέχει 4 είδη βακτηρίων σε εναιώρημα με βάση το νερό και χορηγείται σε μορφή στοματικού σπρέι με γεύση ανανά. Συνιστάται η λήψη του δύο φορές την ημέρα για 3 μήνες. Η ευκολία χορήγησης του εμβολίου το καθιστά μια ιδανική εναλλακτική για ευρεία χρήση, ενώ η αποτελεσματικότητά του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και τη μείωση της εξάρτησης από τα αντιβιοτικά αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.
Ο δρ. Bob Yang, σύμβουλος ουρολόγος στο Royal Berkshire NHS Foundation Trust και συν-επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Πριν από το εμβόλιο, όλες οι συμμετέχουσες υπέφεραν από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, που, για πολλές γυναίκες, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Εννέα χρόνια μετά την πρώτη χορήγηση αυτού του νέου εμβολίου, περίπου οι μισές από τις συμμετέχουσες παρέμεναν απαλλαγμένες από λοιμώξεις, αντιμετωπίζοντας λιγότερες, αλλά και λιγότερο σοβαρές ουρολοιμώξεις. Είναι, δε, ενδιαφέρον ότι όσοι προσβλήθηκαν από ουρολοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό ανέφεραν ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού ήταν συχνά επαρκής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους».
Ο Gernot Bonkat, καθηγητής Ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Ουρολογίας Alta Uro στην Ελβετία και πρόεδρος των κατευθυντήριων γραμμών της EAU για τις ουρολογικές λοιμώξεις, δήλωσε: «Τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα. Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ισοδυναμούν με σημαντική οικονομική επιβάρυνση και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Η μελέτη αποκαλύπτει ενθαρρυντικά δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου MV140. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε πιο σύνθετες ουρολοιμώξεις, καθώς και σε διαφορετικές ομάδες ασθενών, ώστε να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, το εν λόγω εμβόλιο αποτελεί μια πιθανή επανάσταση στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων και θα μπορούσε να προσφέρει μια ασφαλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στις συμβατικές θεραπείες».
Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του 2024, προαναγγέλλοντας ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Πηγή: ygeiamou.gr