Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΟστεοαρθρίτιδα γόνατος: Καινοτόμο τεστ αίματος κάνει διάγνωση 8 χρόνια νωρίτερα

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Καινοτόμο τεστ αίματος κάνει διάγνωση 8 χρόνια νωρίτερα

Η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας του γόνατος, είναι η οστεοαρθρίτιδα, στην οποία ο αρθρικός χόνδρος χάνει την ομαλή του υφή και λεπταίνει. Ο αντίκτυπος του εκφυλισμού αυτού, είναι η τριβή ανάμεσα στα οστά του γόνατος, η δυσκαμψία και ο οξύς πόνος.

Με μια αιματολογική εξέταση ωστόσο μπορείτε να εντοπίσετε τα πρώιμα σημάδια της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος χρόνια πριν εμφανιστεί στις ακτινογραφίες αναφέρουν οι ερευνητές.

Η έγκαιρη ανίχνευση θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να κάνουν εγκαίρως αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την δυσάρεστη εξέλιξη της νόσου.

Σε μελέτη ανάλυσης του αίματος 200 Βρετανίδων, εκ των οποίων, μόνο οι μισές είχαν οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, βρέθηκε ότι ένας μικρός αριθμός βιοδεικτών διέκρινε τις γυναίκες με εκφύλιση στο γόνατο από τις υγιείς. Όπως γνωστοποιεί η επικεφαλής της μελέτης, και καθηγήτρια στα τμήματα Ιατρικής, Παθολογίας και Ορθοπεδικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Νέας Υόρκης, δρ Βιρτζίνια Μπάιερς Κράους, «η οστεοαρθρίτιδα ανιχνεύεται οκτώ έτη προτού οι ακτίνες Χ φανερώσουν τις εκφυλιστικές αλλαγές».

Κατά την Βιρτζίνια Κράους, πρέπει και οι νεότεροι να μεριμνούν για την πρόληψη αυτού του επώδυνου προβλήματος, ιδίως αν έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα