Τα πιο αποτελεσματικά αντίδοτα στο στρες, αλλά και οι εσφαλμένες συμπεριφορές που θα πρέπει να αποφύγουμε αν δεν θέλουμε να γίνουμε έρμαια της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης
Εάν νιώθετε στρεσαρισμένοι είτε επειδή πιέζεστε στην εργασία σας είτε λόγω προσωπικών λόγων, το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε την κατάσταση είναι να την αναγνωρίσετε και να την αποδεχθείτε.
Αυτό που συνήθως κάνουμε οι περισσότεροι για να το ξεπεράσουμε και είναι λανθασμένο, επειδή δεν βοηθά ουσιαστικα είναι να αυξήσουμε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.
«Και όμως υπάρχει λύση στο πρόβλημα και η αποφυγή ανάληψης δράσης, απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση» επισημαίνει ο Δρ Cary Cooper καθηγητής Οργανιωτικής Ψυχολογίας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Λανκαστερ .
Τα βασικά κλειδιά για την αντιμετώπιση του στρες όπως τα προτείνει ο κορυφαιός ψυχολόγος, είναι η συναισθηματική ενδυνάμωση, η δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης που βιώνουμε, το καλό κοινωνικό δίκτυο και η υιοθέτηση μιας θετικής στάσης ζωής.
Πιο αναλυτικά για να ξεπεράσουμε το στρες μας προτείνει:
Τη σωματική άσκηση. Δεν θα εξαφανίσει το στρες αλλά θα μειώσει την έντασή του, θα καθαρίσει το μυαλό και θα σας επιτρέψει να δείτε τα προβλήματά σας πιο ήρεμα.
Την ανάληψη ελέγχου. Μην παραμένετε παθητικοί, αναμασώντας την αδυναμία σας να κάνετε κάτι. Και μόνο η σκέψη και η αίσθηση ότι παίρνετε την κατάσταση στα χέρια σας σας ενδυναμώνει και σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη λύση του προβλήματος που σας στρεσάρει.
Το κοινωνικό δίκτυο. Ενα υποστηρικτικό δίκτυο από συγγενείς, φίλους και συναδέλφους μπορεί να σας ανακουφίσει από τις σκέψεις που σας ταλαιπωρούν και να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα με διαφορετική ματιά.
Βρείτε χρόνο για σας. Πολύτιμη και παραγνωρισμένη συμβουλή. Απλά ακολουθείστε την. Αφιερώστε δυο βράδια της εβδομάδας σε κάτι που σας ευχαριστεί και δεν έχει σχεση με τη δουλειά.
Ακολουθείστε τις προκλήσεις. Θέστε διαρκώς νέους στόχους και προκλήσεις, είτε στη δουλειά είτε εκτός π.χ. εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Θα γεμίσετε αυτοπεποίθηση και θα διώξετε το στρες.
Βοηθήστε τους συνανθρώπους σας. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι όσοι κάνουν εθελοντική εργασία έχουν και περισσότερο ψυχικό σθένος.
Εργαστείτε έξυπνα. Όχι πιο πολύ, ούτε πιο σκληρά. Απλά πιο έξυπνα. Αυτό σημαίνει να θέσετε προτεραιότητες και να μάθετε να αφήνετε τα λιγότερο σημαντικά για το τέλος.
Αποφύγετε αυτά τα τρία λάθη. Αποδεχθείτε ότι το κάπνισμα, το αλκοόλ και η καφείνη δεν θα διώξουν το στρες από τη ζωή σας. Πρόκειται μάλλον για μια συμπεριφορά αποφυγής που προτιμάται περισσότερο από τους άνδρες, αλλά μακροπρόθεσμα δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες.
Τέλος ο καθηγητής Cooper μας προτείνει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με άλλα λόγια να εστιάζουμε σε ό,τι θετικό μας συμβαίνει και να είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Λίγη περισσότερη αισιοδοξία σίγουρα θα μας βοηθήσει!