Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥγείαΟι «υγιεινές» τροφές που τελικά κάνουν κακό

Οι «υγιεινές» τροφές που τελικά κάνουν κακό

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι «σαμποτάρουν» τη δίαιτά τους, αλλά αυτό που δεν υποπτεύονται οι περισσότεροι είναι οι τροφές που όλος ο κόσμος θεωρεί υγιεινές.

Αυτό όμως πολλές φορές οφείλεται σε στερεότυπα και παραπληροφόρηση, σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικού που μοιράστηκε η Daily Express, αφού πολλές τροφές που θεωρούμε «αθώες» κάνουν πραγματικά κακό στην υγεία.

Οι κίνδυνοι του σακχάρου
Η γιατρός Μιτζίν Μπράουν αποκάλυψε μέσω του λογαριασμού του στο Tiktok πέντε τροφές πολύ συνηθισμένες σε δίαιτες, και τους λόγους που τις κάνουν ανθυγιεινές, κυρίως λόγω της ιδιότητάς τους να αυξάνουν το σάκχαρο.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης για την επεξεργασία των σακχάρων. Η τακτική κατανάλωση τέτοιων τροφών οδηγεί τον οργανισμό να αναπτύξει ανοχή στην ινσουλίνη, που με τη σειρά της δυσχεραίνει την επεξεργασία των σακχάρων και τον μεταβολισμό τους σε γλυκόζη. Αυτή είναι η διαδικασία μέσω της οποίας προκαλείται τελικά ο διαβήτης τύπου 2.

«Ο λόγος που αυτά τα φαγητά δεν είναι υγιεινά, είναι επειδή έχουν τεράστιο γλυκαιμικό δείκτη όταν καταναλωθούν. Η ανοχή στην ινσουλίνη είναι η αιτία για τις περισσότερες παθήσεις που μας ταλανίζουν στην καθημερινή μας ζωή», δήλωσε η Δρ. Μπράουν.

Οι τροφές προς αποφυγή

Αυτές είναι οι πέντε τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε ή να καταναλώνουμε πολύ λιγότερο:

Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων: Οι περισσότεροι χυμοί φρούτων, ειδικά οι επεξεργασμένοι, περιέχουν τόση ζάχαρη όσο ένα γλυκό αναψυκτικό, ενώ δεν προφέρουν σχεδόν καθόλου ωφέλιμες εδώδιμες ίνες.

Φρούτα: Περιέργως, πολλές σύγχρονες ποικιλίες φρούτων έχουν υποστεί επιλεκτική αναπαραγωγή έτσι ώστε να περιέχουν πολύ περισσότερα σάκχαρα και λιγότερες ίνες. Αν και αυτό τα κάνει πιο ευχάριστα στον ουρανίσκο, τα καθιστά επίσης πολύ υγιεινά.

Γάλα βρώμης: Μία μερίδα από γάλα βρώμης περιέχει περίπου 15 γραμμάρια υδατάνθρακες, και αυτό σε προϊόντα που δεν έχουν καν πρόσθετα σάκχαρα, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά που χειροτερεύουν την υγεία του εντέρου.

Νιφάδες βρώμης: Η βρώμη συνίσταται κυρίως για την περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, αλλά το όφελος δεν συγκρίνεται με τα αρνητικά. Μία μέση μερίδα βρώμης περιέχει μόλις 8 γραμμάρια ίνες, αλλά και 62 γραμμάρια υδατανθράκων, μία καθόλου κολακευτική αναλογία.

Κράκερ ρυζιού: Γνωστά ως rice cakes, προτιμούνται κυρίως για τις χαμηλές τους θερμίδες, αν και αυτό είναι μύθος. Σύμφωνα με την ειδικό, δύο από αυτά τα «κεκάκια» περιέχει 14 γραμμάρια υδατανθράκων και πολύ λίγες ίνες. Και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τροφές της λίστας, δεν έχουν καν γεύση.

Για την εξισορρόπηση των φυσικών υδατανθράκων, η γιατρός πρότεινε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες και ευεργετικά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα όσπρια και το ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα