Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥγείαΟι απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για την τόνωση του ανοσοποιητικού

Οι απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για την τόνωση του ανοσοποιητικού

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες ποσότητες όλων των συστατικών που χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό πολλοί γιατροί συνιστούν και συμπληρώματα διατροφής.

To ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός που αποτελείται από κύτταρα, χημικές ενώσεις και επιμέρους λειτουργίες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα παθογόνα που εισέρχονται στον οργανισμό από το εξωτερικό περιβάλλον.

Με τις κατάλληλες επιλογές, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός μας και να εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία, αλλά και πιο αποδοτική αντιμετώπιση των ασθενειών.

Υπάρχουν μια σειρά από κινήσεις που βοηθούν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, η αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και η ενίσχυση του οργανισμού εκ των έσω με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες μαρτυρούν την τεράστια αξία που έχουν τα συμπληρώματα διατροφής στο ανοσοποιητικό σύστημα και γιατί χρειάζεται να τα λαμβάνουμε όταν έχουμε έλλειψη ή όταν απλώς χρειαζόμαστε ενδυνάμωση/ενίσχυση – πάντα μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας.

Ποια είναι όμως τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες, μέταλλα και βότανα) για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος:

-Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι σίγουρα ο πιο γνωστός σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος! Τη βιταμίνη C,  δεν την παράγει το ανθρώπινο σώμα, όμως ευτυχώς τη βρίσκουμε σε πολλές τροφές. Η βιταμίνη C, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Πολύ σημαντικός ρόλος της βιταμίνης C, είναι η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και η ενδυνάμωση του οργανισμού. Σύμφωνα με έρευνα, η συμπληρωματική λήψη της κατά τη διάρκεια μολύνσεων του άνω αναπνευστικού, μειώνει τόσο τα συμπτώματα όσο και τον χρόνο ασθένειας. To EPID Influepid Plus, σε αναβράζουσα μορφή με 100% αποκηρωμένη και καθαρισμένη EPID Πρόπολη και Bιταμίνη C είναι το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Πορτοκάλι, grapefruit, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδιο, φράουλες, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών.

-Bιταμίνη D

Η βιταμίνη D συμβάλλει κυρίως στην ανάπτυξη και υγεία των οστών και των δοντιών, όμως συμβάλει και στην καλύτερη αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Η βιταμίνη D, είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη που περιλαμβάνει τις βιταμίνες D1, D2 και D3. Το ανθρώπινο σώμα, παράγει βιταμίνη D με την έκθεση στον ήλιο, όμως τη λαμβάνουμε και από αρκετές τροφές. Η βιταμίνη D, επηρεάζει την απορρόφηση του ασβεστίου και τα επίπεδα του φωσφόρου στο αίμα, γι’ αυτό και θεωρείται σημαντική η επάρκειά της, όμως έκτος αυτού, μελέτες έχουν δείξει πως η απουσία της μάς κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και ιώσεις.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D: Σολομός, τόνος, κρόκος αυγού, γαρίδες, γιαούρτι, μανιτάρια και συκώτι μοσχαρίσιο.

-Βιταμίνη Ε

H βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι γνωστή για τον αντιοξειδωτικό της χαρακτήρα. Η λήψη της, συμβάλει στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος, είναι σημαντική για τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, όμως οι ειδικοί τονίζουν πως συμβάλει και στην απόκριση του ανοσοποιητικού απέναντι σε μολύνσεις και ασθένειες.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: Αβοκάντο, σπανάκι, ελιές, μοσχάρι, αμύγδαλα, πράσινα λαχανικά και σπαράγγια.

-Πρόπολη

H πρόπολη, το φυτικό προϊόν που δημιουργούν οι μέλισσες για να θωρακίζουν τα μελίσσια τους τα τελευταία χρόνια βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο κέντρο του ενδιαφέροντος λόγω των πολλαπλών της ιδιοτήτων. Έρευνες έχουν αποδείξει την αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή και αντισηπτική της δράση, κάτι που οφείλεται στα περισσότερα από 300 φλαβονοειδή που περιέχει στη σύνθεσή της. Μελέτη του 2016, έδειξε πως η χρήση της πρόπολη μειώνει τα σημάδια και τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος. Απολαύστε τα οφέλη της πρόπολης, με το EPID Immunepid, μια φόρμουλα, σε πρακτική συσκευασία μονοδόσεων, με την πατενταρισμένη πρόπολη EPID, της Specchiasol, βιταμίνη D3, σαμπούκο και προβιοτικά, που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος, αφού πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο σίδηρος συμβάλει στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και ενισχύει τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όμως, η επάρκεια του βοηθάει στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη του προκαλεί από ζαλάδα και κόπωση μέχρι γαστρεντερικές δυσκολίες, ενώ επηρεάζει αρνητικά την απόκριση του οργανισμού σε λοιμώξεις και ιώσεις.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: Φακές, κόκκινο κρέας, δημητριακά, σπανάκι και ξηροί καρποί

-Eχινάκεια

H εχινάκεια θεωρείται ένα πανίσχυρο βότανο, που παίρνουμε από το ομώνυμο λουλούδι, που απέκτησε διεθνή φήμη τις τελευταίες δεκαετίες. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πιο γνωστή για τη συμβολή της στην ενίσχυση και τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση της περιορίζει τις ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα, ενώ βοηθάει και στην αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος και εξέταση στα αποτελέσματα 14 ερευνών έδειξε πως η λήψη εχινάκειας, μειώνει την πιθανότητα κρυολογήματος κατά 50% και τη διάρκεια του (αν μολυνθούμε) στο μισό. Την εχινάκεια μπορείτε να τη βρείτε σε διάφορα προϊόντα της Specchiasol, όπως το Immunodifesal, ένα συμπλήρωμα διατροφής, πλούσιο σε λειτουργικά συστατικά όπως βιταμίνη D, ψευδάργυρος, εχινάκεια, λακτοφερίνη και παπάγια που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό.

-Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι από τα πιο γνωστά μέταλλα, που συχνά συναντάμε σε μορφή συμπληρώματος, καθώς η ανεπάρκειά του επηρεάζει την απόδοση του οργανισμού μας σε ασθένειες. Ο ψευδάργυρος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη ψευδάργυρο: Kόκκινο κρέας, αυγά, κοτόπουλο, θαλασσινά, όσπρια και δημητριακά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κατάχρηση συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών που έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα και επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό των ανθρώπων. Οι βιταμίνες είναι χρήσιμες, για τους λόγους που αναλύουμε παραπάνω, όμως η χρήση τους πρέπει να γίνεται με σύνεση και υπευθυνότητα.

Πηγή: ygeiatora.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα