Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΞεκινούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για το πρώτο εμβόλιο κατά του HIV...

Ξεκινούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για το πρώτο εμβόλιο κατά του HIV που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ενδέχεται να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα, δύο από τα εμβόλια για τον HIV της Moderna, με βάση το mRNA.

Σύμφωνα με νέα ανάρτηση στο μητρώο κλινικών δοκιμών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, η μελέτη της Φάσης Ι θα δοκιμάσει την ασφάλεια των εμβολίων, καθώς και τη συλλογή βασικών δεδομένων για το αν προκαλούν κάποιο είδος ανοσίας.

Ωστόσο, θα χρειαστεί ακόμη να περάσει από τις φάσεις ΙΙ και ΙΙΙ για να δει πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι.

Αυτά τα εμβόλια βασίζονται στην ίδια τεχνολογία με το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού: τα σκέλη mRNA του εμβολίου εισέρχονται στα ανθρώπινα κύτταρα, παρέχοντάς τους τον κωδικό για να φτιάξουν μικρά στοιχεία από τις ίδιες πρωτεΐνες, που βρίσκονται στο εξωτερικό του ιού.

Αυτές οι πρωτεΐνες στη συνέχεια λειτουργούν σαν δοκιμαστικά μοντέλα για την αναγνώριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έτσι ώστε τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο μέλλον να μπορούν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τον πραγματικό ιό.

Η διαδικασία έχει λειτουργήσει αρκετά καλά ενάντια στον SARS-CoV-2 και υπάρχει η ελπίδα ότι μπορεί να λειτουργήσει και με τον HIV.

Ιστορικά υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη η παραγωγή εμβολίου για τον HIV, εν μέρει κυρίως επειδή ο ιός ενσωματώνεται γρήγορα στο ανθρώπινο γονιδίωμα – μέσα σε 72 ώρες από τη μετάδοση – προκαλώντας έτσι μια μη αναστρέψιμη μόλυνση.

Αυτό σημαίνει ότι «κατά τη μετάδοση πρέπει να υπάρχουν υψηλά επίπεδα προστατευτικών εξουδετερωτικών αντισωμάτων, για να αποτραπεί πλήρως η μόλυνση», σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Ιουλίου στο Nature Reviews Immunology.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV δεν αναπτύσσουν αυτά τα επίπεδα αντισωμάτων, πολύ λιγότερο δε, τα άτομα που εκτίθενται στα διάφορα εμβόλια, τα οποία έχουν επιχειρήσει να δοκιμάσουν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια δεκαετιών.

Αλλά η ελπίδα πλέον εναπόκειται στο γεγονός ότι ένα εμβόλιο με τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να λειτουργήσει εκεί που τα υπόλοιπα υποψήφια εμβόλια έχουν αποτύχει.

Η International AIDS Vaccine Initiative and Scripps Research είχε κάνει στο παρελθόν κλινική δοκιμή με ένα συστατικό του πειραματικού εμβολίου mRNA, το οποίο δεν χρησιμοποιούσε ωστόσο την τεχνολογία mRNA.

Αυτή η κλινική δοκιμή της Πρώτης Φάσης είχε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, με το 97% των συμμετεχόντων να αναπτύσσουν κάποιο είδος ανοσολογικής απόκρισης, αν και όχι τις πλήρεις αποκρίσεις, που θα απαιτούνταν για την αποτροπή της λοίμωξης από τον ιό HIV.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία mRNA της Moderna, οι ερευνητές στοχεύουν να βελτιώσουν και να διευρύνουν το είδος των κυττάρων και των αντισωμάτων, που παράγει το σώμα ως απάντηση στο εμβόλιο. Το αν θα κάνει τη διαφορά μένει να αποδειχθεί.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα