Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΝα πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις φυσικά σε μια μέρα χωρίς γυμναστική

Να πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις φυσικά σε μια μέρα χωρίς γυμναστική

Καθώς διαβάζετε αυτό το κείμενο, καίτε θερμίδες. Και αν η σκέψη αυτής της δήλωσης σας έκανε να γελάσετε λίγο – λοιπόν, κάψατε ακόμα περισσότερες θερμίδες. (Αυτό το φαινομενικά ανόητο γεγονός είναι επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένο.)
Η αλήθεια είναι ότι το σώμα σας δεν σταματά ποτέ να καίει θερμίδες. Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, οι φυσικές θερμίδες που καίει το σώμα σας χωρίς καμία δραστηριότητα μπορεί να κυμαίνονται από 1.300 έως περισσότερες από 2.000, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας.
Λοιπόν, πώς και γιατί καίτε θερμίδες όταν διαβάζετε, κοιμάστε ή κάθεστε πολλές ώρες στον καναπέ;
Γιατί το σώμα σας καίει θερμίδες
Με τόση συζήτηση για την «καύση θερμίδων» που επικεντρώνεται στην απώλεια βάρους, ο πραγματικός λόγος πίσω από τις ανάγκες του σώματός σας για θερμίδες συχνά παραβλέπεται. Δεν πρόκειται για τους αριθμούς στη ζυγαριά. Είναι θέμα επιβίωσης.
Για να ζήσετε, πρέπει να κάψετε θερμίδες. Το σώμα σας καίει θερμίδες για να κάνει την καρδιά σας να δουλέψει, για να αναπνεύσει, να σκεφτεί… για να κάνει τα πάντα. Αυτό το συνεχές κάψιμο είναι γνωστό ως μεταβολισμός.
Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός σας (BMR) αναφέρεται στον ελάχιστο αριθμό θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει. Έτσι, καθώς δεν κάνετε τίποτα, το σώμα σας εξακολουθεί να είναι απασχολημένο και να καίει θερμίδες για να διατηρεί όλα τα συστήματα λειτουργικά.
Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα…
Ενώ όλοι έχουμε BMR, δεν μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο BMR. Δεν είναι κάποια τυπική φόρμουλα όπως το Πυθαγόρειο Θεώρημα. (Αυτό είναι A² + B² = Γ², σε περίπτωση που έχετε σκουριάσει στα μαθηματικά.) Ο BMR, γνωστός και ως μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας, ποικίλλει ευρέως με βάση διάφορους παράγοντες όπως:
  • Ηλικία
  • Ύψος
  • Βάρος
  • Φύλο
  • Αναλογία μυών προς λίπος
  • Γενετική
Εκτιμήσεις καύσης θερμίδων
Βασικά, καίτε περίπου μια θερμίδα το λεπτό μόνο που είστε εσείς. Με αυτόν τον ρυθμό, πρέπει να σημειωθεί ότι έχετε κάψει περίπου 2 θερμίδες διαβάζοντας μέχρι αυτό το σημείο… Στους περισσότερους ανθρώπους, το BMR αντιπροσωπεύει περίπου το 60% έως 70% της ημερήσιας καύσης θερμίδων τους. Οι υπόλοιπες θερμίδες χρησιμοποιούνται όταν αρχίσετε να κινείστε και να κάνετε ό,τι κάνουν όλοι καθημερινά. Τώρα, εάν ασκείστε, αυτό θα ενισχύσει τη συνολική καύση θερμίδων σας, αλλά δεν θα επηρεάσει πραγματικά τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό.
Μπορείτε να αλλάξετε τον μεταβολικό σας ρυθμό;
Ναι, μπορείτε και ο τρόπος για να το κάνετε είναι αρκετά απλός: Αυξήστε τη μυϊκή μάζα, η οποία όπως αποδεικνύεται είναι απαραίτητη όσον αφορά τις θερμίδες. Η μυϊκή μάζα απαιτεί από το σώμα σας να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια ακόμα και όταν είναι σε ηρεμία. Αν λοιπόν χτίζετε μύες, αυξάνετε τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό.
Έτσι, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Από την άλλη μεριά η απώλεια μυών κατά τη διαδικασία απώλειας βάρους μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει τον μεταβολικό σας ρυθμό και την καύση των βασικών θερμίδων – κάτι που είναι το αντίθετο από αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε.
Πρέπει να εστιάσετε στον μεταβολικό σας ρυθμό;
Είναι ενδιαφέρον να μιλάμε για μεταβολισμό και την καύση θερμίδων. Αλλά δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να αφοσιωθείτε, ενώ προσπαθείτε να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αντίθετα, προσπαθήστε να είστε δραστήριοι και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Βρείτε την ισορροπία σας εκεί.
Πηγή: jenny.gr
- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα