Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΝα γιατί μας αρέσει ο σκέτος καφές και η bitter σοκολάτα!

Να γιατί μας αρέσει ο σκέτος καφές και η bitter σοκολάτα!

Σας αρέσει ο πικρός καφές; Μήπως και η bitter σοκολάτα; Η έρευνα αποκαλύπτει ότι όσοι αγαπούν και τα δυο έχουν παρόμοιο γονιδιακό προφίλ. Και αυτό έχει σημασία επειδή η προτίμηση για τα πικρά φαίνεται ότι έχει γλυκά οφέλη για την υγεία, ενώ το γονιδιακο υπόβαθρο βοηθά στην καλύτερη μελέτη των «ωφελούμενων»!

Σας αρέσει ο καφές σκέτος; Τότε μάλλον αγαπάτε και την μαύρη σοκολάτα. Τουλάχιστον αυτό διαπιστώνει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern που αποδίδει την προτίμηση σε αυτό τον συνδυασμό στα γονίδια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν καφέ και έχουν μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή που υποδηλώνει ταχύτερο μεταβολισμό της καφείνης, προτιμούν επίσης την πικρή σοκολάτα. Επίσης η ίδια γονιδική παραλλαγή εντοπίζεται και σε όσους προτιμούν την μαύρη σοκολάτα έναντι της γάλακτος.

Τι ειναι αυτό όμως, πέρα από τα γονίδια, που μας κάνει να θέλουμε τον καφέ μας πικρό καθώς και τη σοκολάτα μας; Τα θέλουμε πικρά επειδή μας αρέσει η διέγερση που προκαλούν. Η εξήγηση για την προτίμηση του πικρού καφέ και αντίστοιχα της σοκολάτας δεν αφορά τη γεύση τους αλλά τη σπιρτάδα και νοητική τόνωση που αναμένεται από την κατανάλωσή τους.

«Αυτό ειναι ενδιαφέρον επειδή οι γονιδιακές παραλλαγές που εντοπίστηκαν σχετίζονται με τον ταχύτερο μεταβολισμό της καφείνης και δεν σχετίζονται με την γεύση» είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Marilyn Cornelis επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και συνεχίζει: «Αυτά τα άτομα μεταβολίζουν ταχύτερα την καφείνη οπότε και η διέγερση που αυτή προκαλεί υποχωρεί επίσης γρήγορα, οπότε θέλουν να πιούν και άλλο καφέ».

Με απλά λόγια οι λάτρεις του πικρού καφέ συνδέουν την πόση του και συνακόλουθα την πικρή γεύση, με την εγρήγορση που τους προκαλεί. Μαθαίνουν να συσχετίζουν την πικρή γεύση με την καφέινη και την τόνωση που προκαλεί και το ίδιο πράττουν και με την πικρή σοκολάτα. Το γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης μικρή ποσότητα καφέινης, αλλά και θεοβρωμίνης ενός ψυχοδιεγερτικού συστατικού ενισχύει περισσότερο τη σύνδεση της κατανάλωσής της με την νοητική εγρήγορση.

Για ποιο λόγο η ανακάλυψη αυτών των συσχετισμών είναι σημαντική; Επειδή όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι πιο εύκολο να μελετηθεί η επίδραση των «πικρών«εδεσμάτων στην υγεία όταν με τη βοήθεια γενετικών δεικτών οριοθετείται ο πληθυσμός που τα καταναλώνει, συγκριτικά με την μελέτη της δράσης τους βάσει επιδημιολογικών στοιχείων που είναι γνωστό ότι καταγράφουν τάσεις, αλλά δεν τεκμηριωνουν τη σχέση αιτίου – αιτιατού.

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων νόσων όπως των καρδιαγγειακών, ενω εκείνη του καφέ με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νόσων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στη Δράμα