Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΜελέτη: Τα άτομα άνω των 40 ετών μπορεί να ωφεληθούν από μικρές...

Μελέτη: Τα άτομα άνω των 40 ετών μπορεί να ωφεληθούν από μικρές ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση αλκοόλ είναι κακή για την υγεία σας και όσο περισσότερο καταναλώνετε, τόσο πιο επιβλαβής γίνεται. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον γενικό κανόνα. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα μιας μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το Global Burden of Disease (GBD) και δημοσιεύθηκε στο The Lancet. Από το 1990 έως το 2020, η μελέτη ανέλυσε 22 δείκτες υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, τροχαία ατυχήματα και καρκίνο, σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 15-95 ετών, που βρίσκονται σε 204 χώρες. Όπως έχουν διαπιστώσει άλλες μελέτες, δεν υπάρχει επίπεδο υγιεινής κατανάλωσης αλκοόλ για άτομα κάτω των 40 ετών. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα άνω των 40 ετών θα μπορούσαν να έχουν κάποια καρδιαγγειακά οφέλη ή οφέλη που σχετίζονται με τον διαβήτη από την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων (λιγότερο από δύο ποτήρια κρασί την ημέρα). Αυτό το συμπέρασμα, το οποίο προέκυψε από μια μικρή αλλαγή στη μέθοδο ανάλυσης δεδομένων, μετριάζει μια προηγούμενη μελέτη GBD που δημοσιεύθηκε στο The Lancet που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ για οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.

Η νέα μελέτη εξηγεί ότι η περιεκτικότητα σε αιθανόλη που εμπεριέχει το αλκοόλ αυξάνει την παραγωγή καλής χοληστερόλης, η οποία δρα στο ενδοθήλιο (μια λεπτή μεμβράνη που ευθυγραμμίζει το εσωτερικό της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων) με τρόπο που μπορεί να είναι ευεργετικός για καταστάσεις όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης. Ο Iñaki Galán, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας της Ισπανίας (CNE) προειδοποιεί: «Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου, καθώς και τα τροχαία ατυχήματα. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να προτείνουμε μηδενική κατανάλωση». Ο Juan Turnes, επικεφαλής του τμήματος πεπτικών ασθενειών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Pontevedra (βορειοδυτική Ισπανία) και μέλος της Ισπανικής Ένωσης για τη Μελέτη του Ήπατος, θεωρεί τη μελέτη πολύ χρήσιμη για την κατανόηση των παγκόσμιων επιπτώσεων της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία, αλλά προειδοποιεί επίσης κατά της εφαρμογής των αποτελεσμάτων μακρο-επιπέδου της μελέτης σε άτομα. «Ακόμα κι αν καταναλώνεται μια υγιής ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ, εξακολουθούμε να έχουμε το πρόβλημα ότι οδηγεί σε εθισμό», δήλωσε ο Turnes και συμπλήρωσε «Είναι δύσκολο να αποφύγουμε την αύξηση της κατανάλωσης με την πάροδο του χρόνου».

Η Εμμανουέλα Γκακίδου, καθηγήτρια Επιστημών Μετρήσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (ΗΠΑ) και συντονίστρια της μελέτης, λέει: «Οι νέοι δεν πρέπει να πίνουν, αλλά οι ηλικιωμένοι μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση μικρών ποσοτήτων. Αν και δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι νέοι θα απέχουν από το ποτό, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να κοινοποιήσουμε τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, ώστε όλοι να μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες πληροφορίες για την υγεία τους». Η Dana Bryazka, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει «να πίνουν περισσότερο αλκοόλ για την πρόληψη ασθενειών ούτε να κάνουν συστάσεις σε ατομικό επίπεδο με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης».

Η έκθεση GBD δείχνει ότι 1,34 δισεκατομμύρια άνθρωποι κατανάλωναν επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ κατά τη διάρκεια της περιόδου που μελετήθηκε, με τους άνδρες να υπερτερούν κατά πολύ των γυναικών (1,03 δισεκατομμύρια έναντι 312 εκατομμυρίων). Οι βαρύτεροι χρήστες οινοπνευματωδών ποτών είναι οι άνδρες, ιδίως εκείνοι κάτω των 40 ετών. Οι άνδρες κάτω των 40 ετών θα πρέπει να είναι το κύριο επίκεντρο των προσπαθειών για τον μετριασμό της βλάβης που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ. Οι συντάκτες της μελέτης συνιστούν επίσης την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για την κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να μειωθούν οι μέγιστες ποσότητες που προτείνονται για τους νέους. Ο κύριος κίνδυνος κατανάλωσης αλκοόλ από τους νέους προέρχεται από τροχαία ατυχήματα και άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές και όχι από επιπλοκές στην υγεία.

Ορισμένα οφέλη από μικρές ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ εντοπίστηκαν για την ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών. Ωστόσο, οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία ανιχνεύονται σε άνδρες αυτής της ηλικίας μετά από 1,69 ποτά και σε γυναίκες μετά από 1,82 ποτά. Το όριο είναι υψηλότερο για τα άτομα άνω των 65 ετών: οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία ανιχνεύονται στους άνδρες μετά από 3,19 ποτά και στις γυναίκες μετά από 3,51 ποτά. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι αυτά τα επίπεδα διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και οποιεσδήποτε τοπικές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον επιπολασμό συγκεκριμένων ασθενειών σε αυτό το μέρος του κόσμου. Για παράδειγμα, σε ορισμένες ασιατικές χώρες, τα υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας καθιστούν την κατανάλωση αλκοόλ πιο επιβλαβή από ό, τι σε περιοχές όπου η ασθένεια δεν είναι τόσο διαδεδομένη.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα