Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚορωνοϊός: Τελικά μεταδίδεται ή όχι μέσω της μετάγγισης αίματος;

Κορωνοϊός: Τελικά μεταδίδεται ή όχι μέσω της μετάγγισης αίματος;

- Advertisement -

Τι ισχύει στις ΗΠΑ και ποιες είναι οι οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στη χώρα μας

Σύμφωνα με τις προσφάτως αναθεωρημένες οδηγίες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, η χρήση εργαστηριακών εξετάσεων για τον έλεγχο ρουτίνας των αιμοδοτών για COVID-19 δεν συστήνεται. Οι ιοί του αναπνευστικού δεν μεταδίδονται μέσω μετάγγισης αίματος και παγκοσμίως δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης SARS-CoV-2 ή οποιουδήποτε άλλου κορωνοϊού από δότη σε λήπτη.

Οι αιμοδότες πρέπει να είναι καλά στην υγεία τους και να έχουν φυσιολογική θερμοκρασία όταν αιμοδοτούν.

Σύμφωνα πάντα με τον FDA, ο υπεύθυνος ιατρός της αιμοδοσίας μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμβουλεύσει:

  • Άτομα που έχουν διαγνωστεί ή είναι ύποπτα ότι έχουν COVID-19, να απέχουν από την αιμοδοσία για τουλάχιστον 10 ημέρες, μετά την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων
  • Ή, εάν δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα, να απέχουν από την αιμοδοσία για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά τη θετική διαγνωστική δοκιμασία.

Ωστόσο, τα άτομα που λαμβάνουν οποιοδήποτε από τα 3 εμβόλια κατά του COVID-19, που είναι εγκεκριμένα στις ΗΠΑ, μπορούν να δώσουν αίμα αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ):

  • Άτομα με επιβεβαιωμένη ή πιθανή λοίμωξη COVID ή που παρουσιάζουν κάποιο από τα συμπτώματα που σχετίζονται με λοίμωξη από κορωνοϊό ΔΕΝ επιτρέπεται να αιμοδοτήσουν.
  • Εάν ο υποψήφιος αιμοδότης είχε συμπτώματα λοίμωξης από κορωνοϊό και θετικό έλεγχο για την παρουσία του ιού, μπορεί να αιμοδοτήσει εάν έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων.
  • Άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα και έχει συστηθεί απομόνωση, μπορούν να αιμοδοτήσουν εάν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την πρώτη ημέρα της απομόνωσης.

Για τα εμβόλια από αδρανοποιημένους ή μη ζώντες μικροοργανισμούς (π.χ. mRNA), το ΕΚΕΑ αναφέρει ότι δεν απαιτείται περίοδος αποκλεισμού, εφόσον ο αιμοδότης αισθάνεται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις, μπορεί να προσφέρει αίμα 7 ημέρες από την αποδρομή των συμπτωμάτων.

vita.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα