Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕμβολιασμένοι: Πόσες πιθανότητες έχουν να πεθάνουν από COVID

Εμβολιασμένοι: Πόσες πιθανότητες έχουν να πεθάνουν από COVID

Έχετε κάνει τις δύο ή και τις τρεις δόσεις από τα εμβόλια, αλλά αναρωτιέστε πόσο πιθανό είναι να σας μολύνει ο κορωνοϊός και να σας αρρωστήσει βαριά; Την απάντηση δίνουν επιστήμονες από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, οι οποίοι εξέτασαν την έκβαση 1,2 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων ατόμων.

Όπως διαπίστωσαν, οι εμβολιασμένοι σπανίως αρρωσταίνουν βαριά. Ακόμα σπανιότερα, δε, παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια η οποία χρειάζεται νοσηλεία στην εντατική ή χάνουν τη ζωή τους.

Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν την έκβαση 1.228.664 ενηλίκων (18 ετών και άνω) που εμβολιάστηκαν σε 465 κέντρα των ΗΠΑ. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Οκτωβρίου 2021. Συμπεριλαμβάνουν την παραλλαγή Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, αλλά όχι την Όμικρον.

Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή, όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη χώρα μας είναι μολυσμένοι με την παραλλαγή Δέλτα.

Τα εμβόλια που έκαναν οι συμμετέχοντες στη νέα έρευνα (σ.σ. το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι εγκεκριμένο στις ΗΠΑ) ήταν:

Pfizer/BioNTech: το σχεδόν 73%
Moderna: το 20%
Janssen: το σχεδόν 7%
Η συντριπτική πλειονότητα είχαν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό, δηλαδή είχαν κάνει δύο δόσεις από τα εμβόλια Pfizer, Moderna ή μία δόση από το Janssen. Ωστόσο σχεδόν 3.400 είχαν κάνει την ενισχυτική (τρίτη) δόση.

Πόσοι αρρώστησαν βαριά μετά τις δύο δόσεις

Απ’ όσους είχαν ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, νόσησαν οι 2.246 (αναλογία: 18 άτομα στα 10.000). Από αυτούς οι 326 χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο, με τους 189 να έχουν σοβαρή έκβαση, δηλαδή:

Νοσηλεύθηκαν με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια
Χρειάσθηκαν μη-επεμβατικό αερισμό (υποστήριξη της αναπνοής χωρίς διασωλήνωση)
Χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική (με ή χωρίς διασωλήνωση) ή/και
Έχασαν τη ζωή τους (οι 36 εξ αυτών)
Επομένως, οι πιθανότητες να αρρωστήσουν βαριά ήταν 1,5 στις 10.000 ή 0,015%. Και οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους ήταν 0,3 στις 10.000 ή 0,0033%.

Kαι τις τρεις δόσεις

Από τους 3.395 ανθρώπους που είχαν και την ενισχυτική δόση, οι 27 (ποσοστό 0,8%) κόλλησαν κορωνοϊό. Τρεις από αυτούς παρουσίασαν αναπνευστική ανεπάρκεια και χρειάστηκαν μη-επεμβατικό αερισμό. Ωστόσο κανένας δεν χρειάσθηκε νοσηλεία στην εντατική, ούτε πέθανε.

Οκτώ παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο

Το πιο σημαντικό ίσως εύρημα της νέας μελέτης είναι ότι όλοι οι εμβολιασμένοι που αρρώστησαν βαριά είχαν τουλάχιστον έναν υποκείμενο παράγοντα που μείωνε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Σχεδόν οι οκτώ στους δέκα απ’ όσους κατέληξαν είχαν τέσσερις ή περισσότερους τέτοιους παράγοντες. Συνολικά η μελέτη κατέδειξε πως οκτώ είναι αυτοί που ευνοούν την σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους. Πρόκειται για τους εξής:

Ηλικία 65 ετών και άνω (υπερτριπλασιάζει τον κίνδυνο βαριάς COVID παρά τον εμβολιασμό)
Εξασθενημένο ανοσοποιητικό/ανοσοκαταστολή (σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο)
Χρόνια νόσος των πνευμόνων (αυξάνει τον κίνδυνο κατά 69%)
Νόσος του ήπατος (αυξάνει τον κίνδυνο 68%)
Χρόνια νεφρική νόσος (αυξάνει τον κίνδυνο 61%)
Νευρολογικό νόσημα (αυξάνει τον κίνδυνο κατά 54%)
Σακχαρώδης διαβήτης (αυξάνει τον κίνδυνο κατά 47%)
Καρδιακή νόσος (αυξάνει τον κίνδυνο κατά 44%)

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση της βαριάς μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Sameer Kadri, επικεφαλής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Κλινικό Κέντρο των ΝΙΗ στη Βηθεσδά του Μέριλαντ.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τηρούμε τα μέτρα προστασίας, διότι δεν μας προστατεύουν όλους εξίσου, πρόσθεσε. Επομένως, οι εμβολιασμένοι άνω των 65 ετών, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, την οποία εκδίδουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα