Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμηΚορωνοϊός: Ποιες γυναίκες άνω των 65 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης

Κορωνοϊός: Ποιες γυναίκες άνω των 65 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης

.

Την πλέον ευάλωτη γυναικεία ομάδα απέναντι στον κίνδυνο θανάτου λόγω COVID-19 αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας Carlos III στη Μαδρίτη, τα ευρήματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2022) στη Λισαβόνα, 23-26 Aπριλίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη και όπως μεταδίδει το ygeiamou.gr, ένας δείκτης ευαλωτότητας κρύβεται στο γενετικό υλικό και, συγκεκριμένα, τα τελομερή. Τα τελομερή είναι οι «ακρίτες» του DNA, αποτελούν ουσιαστικά τα άκρα των χρωμοσωμάτων που προφυλάσσουν τη γενετική πληροφορία και τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης. Ιδίως για την τελευταία, οι ειδικοί εξηγούν πως, κάθε φορά που τα κύτταρά μας διαιρούνται, το μήκος των τελομερών μικραίνει, αποτυπώνοντας έτσι το στάδιο της κυτταρικής γήρανσης. Κατά συνέπεια, το μικρότερο μήκος τελομερών έχει συσχετιστεί με σειρά ηλικοεξαρτώμενων παθήσεων όπως ο καρκίνος και η οστεοαρθρίτιδα, καθώς και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη σχέση του μέσου μήκους τελομερών κατά την εκδήλωση των συμπτωμάτων με τη θνητότητα λόγω COVID-19, μέσω μοριακού ελέγχου (PCR) στα αιματολογικά δείγματα 608 ενήλικων ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύτηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2020), ώστε να προσδιορίσουν το μήκος των τελομερών στα αιμοσφαίρια. Τα δείγματα είχαν συλλεχθεί 20 ημέρες μετά τη διάγνωση ή την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Κάνοντας χρήση ειδικών μοντέλων και συνεκτιμώντας τους παράγοντες φύλου, ηλικίας, καπνίσματος και συννοσηροτήτων (χρόνια νεφρική νόσος, χρόνιες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, νεοπλασίες), τα αποτελέσματα για τους 533 επιζήσαντες ασθενείς (διάμεση ηλικία 67 έτη και 58% άρρενες) και τους 75 που κατέληξαν (διάμεση ηλικία 78 έτη και 67% άρρενες) έδειξαν ότι το μήκος των τελομερών ήταν αντιστρόφως ανάλογο του κινδύνου θανάτου στις 30 και 90 ημέρες από την εισαγωγή.

Το φύλο, ωστόσο, αποδείχθηκε παράγοντας-κλειδί. Αν και η παραπάνω σύνδεση ήταν αμελητέα στους άνδρες ασθενείς, στις γυναίκες διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, καθώς το μεγαλύτερο μήκος τελομερών σχετίστηκε με μικρότερες πιθανότητες θανάτου:

κατά 70% στις 30 ημέρες και 76% στις 90, ανεξαρτήτως ηλικίας
κατά 78% στις 30 ημέρες και 81% στις 90, στις γυναίκες 65 ετών και άνω.
Σύμφωνα με μια ερμηνεία των συμπερασμάτων από τη Δρ Ana Virseda-Berdices, εκ των επικεφαλής της μελέτης που ανέδειξε τη δυναμική του μήκους των τελομερών ως προγνωστικού παράγοντα θανάτου και σοβαρής νόσου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας κυρίως, οι περισσότερες συνήθως συννοσηρότητες στους άνδρες ασθενείς όπως και οι παράγοντες κινδύνου καθόρισαν πιθανώς τα αποτελέσματα. Εκτός από τη γήρανση, εξηγεί, η δυσλειτουργία των τελομερών σχετίζεται επίσης με το κάπνισμα, την κακή διατροφή, τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και άλλους παράγοντες που προάγουν το οξειδωτικό στρες, τη χρόνια φλεγμονή και τον καρκίνο.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα