Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚορωνοϊός – Εμβολιασμός εφήβων: Πέντε λόγοι που οι γονείς διστάζουν να εμβολιάσουν...

Κορωνοϊός – Εμβολιασμός εφήβων: Πέντε λόγοι που οι γονείς διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά;

Τη Δευτέρα 5 Ιουλίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των εφήβων 15-17 ετών έναντι του κορωνοϊού. Ήδη αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ και ο Καναδάς διενεργούν εμβολιασμούς σε παιδιά προκειμένου να ανακοπεί έναν νέο επιδημικό κύμα λόγω της ευμετάδοτης μετάλλαξης Δέλτα του SARS-CoV-2.

Στην Ελλάδα η σύσταση της Επιτροπής αφορά στα εμβόλια mRNA, δηλαδή αυτά των Pfizer/BioNTech και Moderna, και ο εμβολιασμός των εφήβων προτείνεται να γίνεται σε εθελοντική βάση κατόπιν ενημέρωσης και συναίνεσης των γονέων.

Μέχρι σήμερα οι εμβολιαστικές καμπάνιες ανά τον κόσμο είχαν εστιάσει στους ενήλικες, αφού αυτοί είναι ευάλωτοι σε περίπτωση που νοσήσουν από COVID-19 να χρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα για να ξεπεράσουν τη λοίμωξη.

Τα θετικά αποτελέσματα των κλινικών μελετών αλλά και από την καθ’ ημέρα πράξη για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έπεισαν και τους πλέον δύσπιστους ενήλικες να σκεφτούν το ενδεχόμενο να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού.

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά και την εμβολιαστική τους κάλυψη; Φυσικά τα εμβόλια mRNA που προορίζονται για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών έχουν λάβει την έγκριση των αρμοδίων ρυθμιστικών αρχών σε Ευρώπη (ΕΜΑ) και ΗΠΑ (FDA), αλλά και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό για να κάμψει τους ενδοιασμούς των γονέων.

Η Kelly McGuire αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Trent του Καναδά εξηγεί ότι η γονική διστακτικότητα είναι πραγματικά η επόμενη σοβαρή πρόκληση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα όλα τα εμβολιαστικά προγράμματα ανά τον κόσμο.

Όπως εξηγεί σε άρθρο που δημοσιεύει στο The Conversation, ήδη από τη δεκαετία του 1970 αγχωμένες μητέρες δίσταζαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έναντι διαφόρων παιδικών ασθενειών που χάρη στον εμβολιασμό πλέον έχουν εκλείψει.

«Αμερικανικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μητέρες, ειδικά οι νεότερες ηλικιακά, συνεχίζουν να είναι περισσότερο διστακτικές συγκριτικά με τους μπαμπάδες σε ότι αφορά στην ανοσοποίηση έναντι της COVID-19. Ωστόσο σε Καναδά και ΗΠΑ εμβολιάζονται περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. Τα υψηλότερα ποσοστά διστακτικότητας μεταξύ των γυναικών δεν συντελούν αυτομάτως και σε μεγαλύτερη απόρριψη του εμβολίου. Αυτό ίσως σημαίνει ότι η μητρική διστακτικότητα δεν θα μεταφραστεί απαραίτητα και σε απόρριψη του παιδικού εμβολιαστικού πλάνου» σύμφωνα με την Δρ McGuire.

Τι μέλλει γενέσθαι με τον εμβολιασμών των παιδιών;

Αν και η πλειοψηφία των ενηλίκων που είναι σήμερα γονείς ως παιδιά είχαν εμβολιαστεί έναντι παιδιατρικών ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα ή η ιλαρά, συνεχίζουν σήμερα να ανησυχούν για τα συστατικά που περιέχουν τα παιδιατρικά εμβόλια, τις ανεπιθύμητες ενέργειες τους αλλά και το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που γίνονται.

Σε ότι αφορά στα εμβόλια για την COVID-19, το χρονικό διάστημα μεταξύ του πότε εμβολιάστηκαν οι γονείς και πότε καλούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους είναι πραγματικά πρωτόγνωρα μικρό.

«Θα περίμενε κανείς οι γονείς που έχουν ήδη κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους να κάνουν το ίδιο και σε ότι αφορά στα παιδιά τους. Όμως, αμερικανική μελέτη που δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί δείχνει ότι στην περίπτωση της COVID-19 το 26% των γονιών επιλέγει τον εμβολιασμό για τους εαυτούς τους όχι όμως για τα παιδιά τους», εξηγεί η Καναδή ερευνήτρια.

Αιτιολογώντας το εύρημα η Δρ Kelly McGuire λέει ότι, «πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν νοσούν από COVID-19 επειδή πράγματι τα ποσοστά νόσησης είναι χαμηλότερα και λιγότερο σοβαρά συγκριτικά με αυτά των ενηλίκων. Επίσης μπορεί να πιστεύουν σε fake news που υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια προκαλούν στειρότητα ή να θεωρούν το ανοσοποιητικό σύστημα των ενηλίκων ισχυρότερο από αυτό των παιδιών. Ακόμα οι γονείς μπορεί να είναι διατεθειμένοι να βιώσουν οι ίδιοι τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων αλλά όχι τα παιδιά τους και φυσικά μπορεί να διστάζουν αν το εμβόλιο που προορίζεται για το παιδί τους είναι διαφορετικό από αυτό που έκαναν εκείνοι».

Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω ενδοιασμοί των γονέων είναι υπαρκτοί και εν μέρει αποδεκτοί, η ερευνήτρια σημειώνει ότι ο SARS-CoV-2 και οι μεταλλάξεις του είναι επίσης μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Η οικοδόμηση ενός στέρεου τείχους ανοσίας, δια του εμβολιασμού, είναι η μόνη λύση για τον εξάλειψη του κορωνοϊού και τα παιδιά φαίνεται πως πρέπει κι αυτά να αποτελέσουν βασικό δομικό συστατικό του.

Η Δρ McGuire τονίζει ότι αν τα παιδιά μείνουν ανεμβολίαστα τότε το επόμενο επιδημικό κύμα του κορωνοϊού θα αφορά κυρίως αυτά. «Οι ενδοιασμοί των γονέων μπορούν να καμφθούν με την σωστή πληροφόρηση και την αξιοπιστία των κλινικών μελετών που δείχνουν ότι τα εμβόλια της COVID-19 είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά», καταλήγει.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα