Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚαρπούζι vs Πεπόνι

Καρπούζι vs Πεπόνι

Το καρπούζι και το πεπόνι αποτελούν αναμφισβήτητα τα φρούτα του καλοκαιριού. Ένα ερώτημα που πολύ συχνά τίθεται είναι το «ποιo από τα δύο να προτιμήσουμε ως πιο υγιεινό;». Η απάντηση φυσικά είναι και τα δύο, αφού μας προσφέρουν πολλά και απαραίτητα συστατικά και νερό.

Όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία :

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον, περιέχει υψηλά ποσά αδενοσίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια. Τέλος, στα θρεπτικά συστατικά του πεπονιού περιλαμβάνεται και η βιταμίνη Β6, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Το καρπούζι περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, συστατικό που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Στη μεταξύ τους σύγκριση το πεπόνι υπερτερεί σημαντικά σε κάλιο, που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι γιατί το χάνουμε μέσω του ιδρώτα, έχει περισσότερες φυτικές ίνες, καθώς επίσης βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Όσον αφορά το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι χαμηλό και σχεδόν ισάξιο. Εάν καταναλωθούν σε «ελεγχόμενη» ποσότητα, τόσο το καρπούζι (1 μέτρια φέτα=30 kcal) όσο και το πεπόνι (1 μέτρια φέτα=34 kcal) έχουν να μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα