Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024
Αρχικήseleo ΘέμαΙπποκράτειο ΓΝ Θεσσαλονίκης: Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Ιπποκράτειο ΓΝ Θεσσαλονίκης: Μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Σε μήνυμα αναφορικά με την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, την Παρασκευή 31 Μαϊου προέβη μέσω ανακοίνωσης του, το Ιπποκράτειο γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα σε αυτή γίνεται λόγος ότι όπως έχει υπολογιστεί, οι θάνατοι που προκαλούνται ετησίως από το κάπνισμα στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι περισσότεροι από όπου προκαλούνται συνολικά από AIDS, τροχαία ατυχήματα, ανθρωποκτονίες, αυτοκτονίες, κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικά.

Ακόμα σε αυτή παρατίθενται μερικές από τις σοβαρές ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα. Αυτές είναι:

  • Ο καρκίνος των πνευμόνων, η συχνότερη θανάτωση από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες
  • Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως χρόνια βροχγίτιδα, εμφύσημα και άσθμα
  • Οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκέφαλου και των αγγείων των άκρων του σώματος
  • Ο καρκίνος του λάρυγγα
  • Η οστεοπόρωση
  • Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης

Παράλληλα στην ανακοίνωση γίνεται λόγος και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία μπορεί να περιέχουν ή να μην περιέχουν νικοτίνη, ωστόσο είναι εξίσου επιβλαβή για την υγεία και αναμφίβολα επικίνδυνα, ενώ επισημένεται πως τα παιδιά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ποσοστά μεγαλύτερα από τους ενήλικους. Συγκεκριμένα σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζεται ότι 37 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 13-15 ετών κάνουν χρήση καπνού. Επίσης ο καπνός δύναται να είναι θανατηφόρος και για τους μη καπνιστές, καθώς η έκθεση τους στο παθητικό κάπνισμα εμπλέκεται επίσης σε δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, προκαλώντας 1,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Τέλος επισημένεται ότι στο Ιπποκράτειο ισχύει απόλυτη απαγόρευση καπνίσματος εντός των χώρων του νοσοκομείου. Για τον λόγο αυτό γίνονται συνεχώς δράσεις ενημέρωσες και πρόληψης, ενώ συμμετέχει ενεργά σε κάθε σχετική πρωτοβουλία ή πρόγραμμα του υπουργείου υγείας.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα