Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΘ. Ψαλτοπούλου: Αυτές είναι οι δύο επικρατούσες θεωρίες για τα κρούσματα οξείας...

Θ. Ψαλτοπούλου: Αυτές είναι οι δύο επικρατούσες θεωρίες για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Οι δυο επικρατούσες θεωρίες για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά είναι «η πρώτη να πρόκειται για αποτέλεσμα ενός long – Covid περιστατικού σε ένα παιδί του οποίου οι γονείς μπορεί να μην έχουν καταλάβει καν ότι έχει νοσήσει και η δεύτερη θεωρία ότι τα παιδιά να μην έχουν εκτεθεί σε διάφορους ιούς σε μικρότερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία του ανοσοποιητικού», τόνισε η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Αυτό που έχει βρεθεί στο 50% με 70% των περιστατικών είναι ένας αδενοϊός, ειδικά η υποκατηγορία αδενοϊού τύπου 41, ο οποίος φαίνεται να σχετίζεται με κάποιο τρόπο. Ένα μικρότερο ποσοστό των παιδιών αυτών γύρω στο 20% με 30% φαίνεται είτε να ήταν εκείνη την περίοδο θετικά στον κοροωνοϊό είτε να είχαν νοσήσει τους προηγούμενους 2-3 μήνες με κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κυρία Ψαλτοπούλου, «πρόκειται για περιστατικά οξείας, σοβαρής ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας». «Στις εξετάσεις τα παιδιά – που ήταν κυρίως 2 με 5 ετών αλλά το εύρος των ηλικιών ήταν από ενός μηνός έως 16 ετών – ήταν αρνητικά στις ηπατίτιδες A, B, C, D και E περιμένουμε να είναι θετικά με τόσο αυξημένα ηπατικά ένζυμα», επισήμανε, σημειώνοντας ότι «οι διεθνείς Οργανισμοί έχουν ζητήσει από όλες τις χώρες να έχουν ένα πολύ καλό ιστορικό των παιδιών και από θέματα ιολογικά και από θέματα τοξικότητας, για να δουν τι μπορεί να συνδέει όλα αυτά τα παιδιά ως προς την εμφάνιση αυτού του συνδρόμου».

Η παθολόγος κάλεσε τους γονείς να απευθύνονται αμέσως σε παιδίατρο σε περίπτωση που δουν κάποια αλλαγή στο χρώμα του ματιού ή στο χρώμα του δέρματος, δηλαδή «αν κιτρινίσουν τα παιδιά». Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις με πρόδρομα συμπτώματα από το γαστρεντερικό (ναυτίες, έμετοι κτλ), ενώ μπορεί να προηγηθεί πυρετός, κόπωσης, και κνησμός στο δέρμα.

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα