Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥγείαΗ τροφή που αυξάνει τον διαβήτη και δεν είναι γλυκό

Η τροφή που αυξάνει τον διαβήτη και δεν είναι γλυκό

Ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν πως το να τρως κόκκινο κρέας δύο φορές την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στην ζωή τους.

Ο μεταδιδάκτορας ερευνητής στον τομέα της διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health, Xiao Gu, είπε: «Η συσχέτιση μεταξύ κόκκινου κρέατος και διαβήτη τύπου 2 έχει παρατηρηθεί σε διαφορετικούς πληθυσμούς παγκοσμίως.

Συνεχίζουμε να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα στοιχεία με βελτιωμένα δεδομένα και τεχνικές. Ελπίζω ότι η μελέτη μας θα μπορούσε να διευθετήσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν πρέπει να περιορίσουμε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος για λόγους υγείας ή όχι».

H έρευνα
Με περίπου 462 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλους τον πλανήτη να επηρεάζονται από διαβήτη τύπου 2 η πρόληψη του είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι ερευνητές μελέτησαν 216.695 περιπτώσεις της χρονικής περιόδου 1976 έως και το 1989 από προηγούμενες μελέτες.

Οι άνθρωποι κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, για έως και 36 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 22.000 από αυτούς ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.

Όσοι έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν το λιγότερο.

Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 46% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ κάθε επιπλέον καθημερινή μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με τον Guardian.

Η αλλαγή που προτείνουν οι ερευνητές
Εκτιμώντας τα πιθανά αποτελέσματα της αντικατάστασης μιας ημερήσιας μερίδας κόκκινου κρέατος με άλλη πηγή πρωτεΐνης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υποκατάσταση με ξηρούς καρπούς και όσπρια συσχετίστηκε με 30% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η αντικατάσταση μιας μερίδας γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέθηκε με 22% χαμηλότερο κίνδυνο. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι η εναλλαγή κόκκινου κρέατος με υγιεινές πηγές φυτικών πρωτεϊνών θα συμβάλει επίσης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα προσφέρει άλλα περιβαλλοντικά οφέλη.

Πηγή: Reader

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα