Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ πανδημία συνέβαλε στην μείωση του προσδόκιμου ζωής σύμφωνα με έρευνα

Η πανδημία συνέβαλε στην μείωση του προσδόκιμου ζωής σύμφωνα με έρευνα

Απότομη μείωση φαίνεται πως παρουσίασε το μέσο προσδόκιμο ζωής, κατά την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην ψηφιακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτή την μελέτη, το προσδόκιμο ζωής συρρικνώθηκε το διάστημα αυτό στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές. Κατά μέσο όρο, με βάση το σύνολο των δεδομένων που εξετάστηκαν, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά ενάμισι χρόνο και πλέον κατά κεφαλήν το 2020-2021 (-1,6 έτος). Αυτό μεταφράζεται σε πλεονάζουσα θνησιμότητα 15,9 εκατομμυρίων θανάτων, μέγεθος κατά τι υψηλότερο από τα περίπου 15 εκατ., τον αριθμό αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, αυτό το είδος μελέτης δεν επιτρέπει να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα στους θανάτους που οφείλονταν άμεσα στη νόσο και σε αυτούς που οφείλονταν στις συνέπειές της και στους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Παράλληλα η παιδική θνησιμότητα συνέχισε να παρουσιάζει μείωση την υπό εξέταση περίοδο, σύμφωνα με την έρευνα, όπου μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών, καταγράφτηκαν 500.000 λιγότεροι θάνατοι το 2021 από ό,τι το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα