Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 31%, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Mental Health», ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 600.000 άτομα παγκοσμίως, συνδυάζοντας ευρήματα από 21 μακροχρόνιες μελέτες. Στόχος των ερευνητών ήταν να κατανοήσουν καλύτερα πώς η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τη γνωστική μας υγεία.
«Αυτά τα αποτελέσματα δεν μας εκπλήσσουν, δεδομένων των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν τη μοναξιά με την κακή υγεία», δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Μαρτίνα Λουτσέτι, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.
Το έργο της ομάδας της αποκτά ιδιαίτερη σημασία στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, η οποία ανάγκασε τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και τον Γενικό Χειρουργό των ΗΠΑ να κηρύξουν τη μοναξιά κρίση δημόσιας υγείας.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι η μοναξιά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αίσθημα δυσαρέσκειας με τις κοινωνικές σχέσεις επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο του ατόμου. Αυτός ο αντίκτυπος εκτείνεται πέρα από τη γενική γνωστική έκπτωση και περιλαμβάνει συγκεκριμένες μορφές άνοιας.
«Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, με τις νευροπαθολογικές αλλαγές να ξεκινούν δεκαετίες πριν από την επίσημη διάγνωση», εξήγησε η ερευνήτρια.
«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μελετάμε τη σχέση της μοναξιάς με διαφορετικά γνωστικά αποτελέσματα ή συμπτώματα σε αυτό το φάσμα. Η μοναξιά – η δυσαρέσκεια με τις κοινωνικές σχέσεις – μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε γνωστικά και στην καθημερινή σας ζωή» πρόσθεσε.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μετα-ανάλυση, συνδυάζοντας και αναλύοντας δεδομένα από πολλαπλές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά μισό εκατομμύριο άτομα, για τον εντοπισμό μοτίβων και τάσεων. Αυτή η προσέγγιση τους επέτρεψε να εξάγουν συμπεράσματα από ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων, αν και σημείωσαν ότι τα περισσότερα δεδομένα προέρχονταν από πλούσια δυτικά έθνη.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυξανόμενα κρούσματα άνοιας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος», είπε η Λουτσέτι. «Μελλοντικές μελέτες πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα από αυτές τις χώρες για να αξιολογήσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις της μοναξιάς σε διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά πλαίσια» τόνισε.
Η διαπίστωση ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 31% θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση μελλοντικών στρατηγικών για την πρόληψη της σοβαρής γνωστικής έκπτωσης.
«Τώρα που υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία συσχέτισης, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι πηγές της μοναξιάς τόσο για την πρόληψη ή τη διαχείρισή της όσο και για την υποστήριξη της ευημερίας και της γνωστικής υγείας των ηλικιωμένων», κατέληξε η ερευνήτρια.
ΠΗΓΗ: Studyfinds, ERTNEWS