Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΗ κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλει στην μείωση της υπέρτασης σύμφωνα με...

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλει στην μείωση της υπέρτασης σύμφωνα με επιστημονική μελέτη

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, καθώς και συμβολή στην βελτίωση της υγεία των νεφρών φαίνεται να επιτυγχάνονται μέσω της ένταξης φρούτων και λαχανικών στην διατροφή σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

Πρόκειται για νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Medicine ανέλυσε τα ευρήματα μιας πενταετούς τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δίαιτα DASH («Διατροφική Προσέγγιση για τη Διακοπή της Υπέρτασης») μειώνει την αρτηριακή πίεση καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η αρτηριακή υπέρταση και η χρόνια νεφρική νόσος αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση της θεραπείας της υπέρτασης, η χρόνια νεφρική νόσος που σχετίζεται με αυτή καθώς και η καρδιαγγειακή θνησιμότητα αυξάνονται.

«Οι μελέτες μας σε ζώα έχουν δείξει ότι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούν τα νεφρά για να απομακρύνουν τα οξέα από το αίμα μπορεί να προκαλέσουν νεφρική βλάβη όταν τα ζώα ακολουθούν μια διατροφή με τρόφιμα που παράγουν οξέα. Οι μελέτες μας σε ανθρώπους έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα. Οι διατροφές που παράγουν οξέα, όπως αυτές που είναι πλούσιες σε ζωικά προϊόντα, είναι επιβλαβείς για τα νεφρά, σε αντίθεση με μια διατροφή που είναι υψηλή σε φρούτα και λαχανικά» εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, κ. Ντόναλντ Γουέσον, από την Ιατρική Σχολή Dell του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. «Άλλοι ερευνητές έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά ωφελούν την καρδιά. Υποθέσαμε ότι ένας τρόπος με τον οποίο τα φρούτα και τα λαχανικά ωφελούν τα νεφρά και την καρδιά είναι ότι μειώνουν την ποσότητα των οξέων στη διατροφή και επομένως την ποσότητα του οξέος που πρέπει να αφαιρέσουν τα νεφρά από το σώμα» πρόσθεσε.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα με υπέρταση και πολύ υψηλά επίπεδα απέκκρισης λευκωματίνης στα ούρα (μακρολευκωματινουρία). Οι ασθενείς με μακρολευκωματινουρία πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, ενώ διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Στην τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου που διεξήγαγαν για μια περίοδο πέντε ετών, οι ερευνητές χώρισαν τους 153 ασθενείς με υπέρταση σε τρεις ομάδες:

  • Η πρώτη ομάδα πρόσθεσε στη διατροφή της 2-4 φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών
  • Οι ερευνητές συνταγογράφησαν στη δεύτερη ομάδα δύο ημερήσιες δόσεις δισκίων NaHCO3 (διττανθρακικό νάτριο που μειώνει τα οξέα)
  • Η τρίτη ομάδα έλαβε τυπική ιατρική φροντίδα

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τόσο τα φρούτα και τα λαχανικά όσο και τα δισκία NaHCO3 βελτίωσαν την υγεία των νεφρών. Ωστόσο, μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά μείωσαν την αρτηριακή πίεση και βελτίωσαν τους δείκτες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. «Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποτελούν θεμελιώδη θεραπεία για τους ασθενείς με υπέρταση, επειδή επιτυγχάνουμε και τους τρεις στόχους (υγεία των νεφρών, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων) ενώ παράλληλα μειώνουμε τις δόσεις των φαρμάκων» δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, κ. Μάνιντερ Κάλον. «Οι διατροφικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών δεν συνιστώνται συχνά και πολλοί ασθενείς δεν πείθονται να τις ακολουθήσουν. Παρόλα αυτά, είναι αποτελεσματικές, και σε αυτήν την περίπτωση, προστατευτικές για τα νεφρά και την καρδιά. Πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να τις ενσωματώσουμε στη διαχείριση ασθενών και, ευρύτερα, να κάνουμε την υγιεινή διατροφή πιο προσιτή σε πληθυσμούς με αυξημένο κίνδυνο για νεφρική και καρδιαγγειακή νόσο» τόνισε ο κ.Γουέσον. Οι ερευνητές συμβουλεύουν επίσης τους ασθενείς με υπέρταση να ζητήσουν από τον γιατρό τους να μετρήσει την αναλογία λευκωματίνης ούρων προς κρεατινίνη (UACR) για να προσδιορίσει εάν έχουν υποκείμενη νεφρική νόσο και αυξημένο κίνδυνο για επακόλουθη καρδιαγγειακή νόσο.

Πηγή:ertnews.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα