Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΗ επικίνδυνη «ροζ γλίτσα» στο μπάνιο μπορεί να μας στείλει στο νοσοκομείο

Η επικίνδυνη «ροζ γλίτσα» στο μπάνιο μπορεί να μας στείλει στο νοσοκομείο

- Advertisement -

Η καθαριότητα είναι μια από τις πιο ζωτικές αγγαρείες του νοικοκυριού που δεν τελειώνει ποτέ. Και ο καθαρισμός του μπάνιου δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι συνθήκες ζέστης και υγρασίας μπορούν να το κάνουν ιδιαίτερα ευάλωτο σε ανεπιθύμητη βρωμιά και μολύνσεις.

Ως εκ τούτου, μπορεί να μην ανησυχείτε υπερβολικά αν παρατηρήσετε κάποια ασυνήθιστα χρώματα να σχηματίζονται γύρω από το βύσμα ή το ντους, θεωρώντας πως πρόκειται απλά για κατάλοιπα χλωρίνης ή λίγη άκακη μούχλα. Αλλά ένας ειδικός προειδοποίησε μέσω της Daily Express ότι κάτι τέτοιο πρέπει να σας θορυβήσει, ειδικά αν το χρώμα της ύποπτης βρωμιάς είναι ροζ.

Η επικίνδυνη γλίτσα

Ο ειδικός Δρ. Karan Raj μοιράστηκε το βίντεο ενός νεαρού άνδρα στο Tiktok, που τον δείχνει ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου με τη λεζάντα: «Όταν δεν καθαρίζεις τη ροζ γλίτσα από τα ντους». Ο Δρ Raj άρχισε να εξηγεί τι πραγματικά σήμαινε αυτό.

«Αν έχετε δει αυτή τη ροζ γλίτσα να κρύβεται στο μπάνιο σας, δεν είναι μούχλα, είναι βακτήρια», είπε. «Συγκεκριμένα ένα βακτήριο που ονομάζεται “serratia marcescens” και παράγει ροζ κατάλοιπα σε όλο το μπάνιο σας».

«Αυτό το βακτήριο αγαπά τα υγρά, ζεστά μέρη και του αρέσει να τρώει λιπαρές εναποθέσεις όπως αυτές που βρίσκονται στα σαπούνια και τα σαμπουάν, και παίρνει “τα πάνω του” όταν το μπάνιο σας γεμίζει με ατμό», συνέχισε ο ειδικός.

Πόσο επικίνδυνο είναι
Για πολλούς από εμάς αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι πρόβλημα, σύμφωνα με τον Δρ Raj. Αλλά εάν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσάρεστες λοιμώξεις. Εξήγησε: «Για τον μέσο άνθρωπο είναι αρκετά ακίνδυνο ακόμα κι αν έρθεις σε επαφή μαζί του, αλλά σίγουρα πρέπει να αποφύγεις να το βάλεις στα μάτια σου ή ανοιχτές πληγές».

«Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του εντέρου, των ούρων ή του αναπνευστικού σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό», τόνισε. Ο Δρ. Raj συνέστησε να περιορίζεται όσο γίνεται η εξάπλωση αυτού του βακτηρίου. Ο μόνος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο, πέρα από πολύ «σκληρά» χημικά απορρυπαντικά, είναι ο τακτικός καθαρισμός και αερισμός του μπάνιου, για να μην επικρατούν συνθήκες που ευνοούν αυτούς τους μικροοργανισούς.

Πηγή: Reader.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα