Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΗ γρίπη προκαλεί πίεση στο ΕΣΥ: Εισαγωγές σε ΜΕΘ μέχρι και με...

Η γρίπη προκαλεί πίεση στο ΕΣΥ: Εισαγωγές σε ΜΕΘ μέχρι και με RSV

- Advertisement -

Υπό ασφυξία βρίσκονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με τη γρίπη H1N1 και RSV να έχει φέρει πολλές εισαγωγές, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Η γρίπη τύπου Α και ο υπότυπος H1N1 ρίχνει στο κρεβάτι μικρούς και μεγάλους με υψηλό πυρετό και καταρροή, ενώ ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) -ένας συνήθης ιός χωρίς φαινομενικά βαριά συμπτωματολογία- συμβάλει ακόμη και στην εισαγωγή σε ΜΕΘ, ασθενών μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.

 

«Πανζουρλισμός γίνεται τώρα με τη γρίπη. Κι έχουμε και πολλές ιογενείς λοιμώξεις. Είναι πάρα πολλοί άρρωστοι και με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) που φέτος κάνει βαριά ίωση», επισημαίνει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια 73χρονη γυναίκα που διαγνώστηκε με RSV στην Πνευμονολογική Κλινική την οποία διευθύνει, εισήχθη σε Μονάδα και διασωληνώθηκε:

 

«Η μοναδική ιογενής λοίμωξη φέτος που μπήκε φέτος στη Μονάδα με τραχειοστομία και βαριά κλινική εικόνα, ήταν από συγκυτιακό ιό RSV. Η συγκεκριμένη ασθενής η οποία πάσχει και από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διαγνώστηκε με RSV και εκδήλωσε βαρύτατη νόσο. Μπήκε στη Μονάδα έκατσε αρκετές μέρες διασωληνωμένη και τώρα την έχουν με τραχειοστομία», προσθέτει.

Γεμίζουν οι απλές κλίνες, αρκετά περιστατικά καταλήγουν σε ΜΕΘ
Ασθενείς σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι λόγω επιπλοκών από τη γρίπη υπήρξαν και άλλοι πανελλαδικά.

Την προηγούμενη Πέμπτη (25.01.24) ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ πως 21 άνθρωποι εισήχθησαν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με επιβεβαιωμένη εργαστηριακά γρίπη και 8 οδηγήθηκαν στον θάνατο.

Συνολικά φέτος νοσηλεύτηκαν 85 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 25 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Οι περισσότεροι ασθενείς πάντως, που έχουν προσβληθεί από Η1Ν1, εισάγονται σε απλές κλίνες. Παρουσιάζουν δυνατό πονοκέφαλο, πυρετό και μεγάλη καταρροή. Συνήθως ο πυρετός είναι πολύ υψηλός φτάνει και ξεπερνάει τους 39 και 39,5 βαθμούς. Διαρκεί δε από 3 έως 5 ημέρες.

«Οι απλές κλίνες γεμίζουν πάλι, αλλά όχι τόσο οι ΜΕΘ παρ’ ότι διασωληνώνονται κάποιοι και έχουν πρόβλημα. Περισσότερο σε απλές κλίνες είναι το θέμα με ανθρώπους που έχουν χρόνια προβλήματα κυρίως από το αναπνευστικό, όπως ΧΑΠ ή πνευμονική ίνωση και δευτερευόντως όσοι έχουν καρδιακά ή συνδυασμό αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων», σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης και προσθέτει:

«Στην κλινική μου δεν είχαμε άλλες αναπνευστικές ιώσεις σε ΜΕΘ με διασωληνώσεις, αν και είναι πολλά τα περιστατικά πανελλαδικά. Σε μας, οι περισσότεροι ξεπέρασαν τις λοιμώξεις με οξυγονοθεραπεία και σε απλή κλίνη», σημειώνει ο γιατρός.

Υποχώρησε η COVID-19, αυξήθηκε η γρίπη λόγω των σχολείων
Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο κορονοϊός και η νόσος COVID-19 έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά, ενώ η γρίπη οδεύει προς την κορύφωσή της. Θα είχε υποχωρήσει κι αυτή, όπως λέει ο Καθηγητής Τζανάκης, εάν δεν είχε «φουντώσει» ξανά εξαιτίας της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων:

«Η γρίπη κάνει την κορύφωσή της. Ίσως θα είχε κορυφωθεί εάν δεν εμπλέκονταν και τα σχολεία τα οποία επιδείνωσαν την κατάσταση. Τώρα εισπράττουμε τις συνέπειες του ανοίγματος των σχολείων πριν από 2 με 2.5 εβδομάδες. Κι όλη αυτή τη κινητικότητα ίσως να καθυστερεί κάπως την κάμψη της επιδημικής κρίσης από τη γρίπη», σημειώνει ο ίδιος.

Δεν είναι λίγα πάντως και τα περιστατικά του στρεπτόκοκκου στους ενήλικες, αν και εντός του αναμενόμενου για την εποχή πλαισίου.

«Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στους ενήλικες είναι συνήθως φαρυγγοαμυγδαλίτιδες. Συνηθισμένα είναι τα περιστατικά. Οι διεισδυτικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις που είναι και οι πιο επικίνδυνες είναι πολύ πιο σπάνιες. Είναι 200 ή 250 περιστατικά τον χρόνο σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς κάποια από αυτά τα περιστατικά καταλήγουν», επισημαίνει ο Καθηγητής.

Νίκος Τζανάκης: «Δεν πήγε καλά φέτος ο εμβολιασμός»
Η εικόνα που έχουν οι γιατροί μέσα από την κλινική εμπειρία τους είναι πως  φέτος είναι συντριπτικά πολλά τα περιστατικά των ανεμβολίαστων ασθενών που εισήχθησαν με γρίπη στα νοσοκομεία.

“Οι περισσότεροι που έρχονται με βαριές λοιμώξεις είναι ανεμβολίαστοι δυστυχώς από γρίπη και παρ’ ότι είναι με υποκείμενα νοσήματα. Δεν πήγε καλά ο εμβολιασμός φέτος. Έχει κουραστεί ο κόσμος; Δεν πρόλαβε; Δεν ξέρω τι έγινε… Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος. Θα έλεγα ότι οι περισσότεροι από όσους εισάγονται στο νοσοκομείο και διαγιγνώσκονται με γρίπη είναι ανεμβολίαστοι για τη γρίπη. Οι 2 στους 3 που κάνουν εισαγωγή”, σημειώνει.

Προτρέπει δε ακόμη και τώρα, όποιον δεν έχει εμβολιαστεί και δεν έχει αρρωστήσει, να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

«Αν κάποιος δεν έχει αρρωστήσει και έχει λόγους να μην περάσει βαριά τη γρίπη δεν είναι κακό να εμβολιαστεί έστω και τώρα. Αν την έχει γλιτώσει φυσικά μέχρι τώρα».

«Χάθηκε φέτος η χρονιά για τον εμβολιασμό κατά του RSV»
Αμέσως μετά τη γρίπη τύπου Α και του υπότυπου της Η1Ν1 που επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, από πίσω ακολουθεί «δυστυχώς και με βαρύτατες λοιμώξεις ο RSV», σημειώνει ο Καθηγητής Τζανάκης, για τον οποίο ιό -όπως λέει- επίκειται η κυκλοφορία του εμβολίου, αλλά «έχουμε χάσει τη σεζόν και δεν έχουν βγει καν ακόμα ούτε οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού».

Τα δύο εμβόλια κατά του RSV, τα οποία είναι καινούργια, έχουν κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες και έχουν δοθεί πανευρωπαϊκά οδηγίες για τη χορήγηση και την αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

«Άλλες χώρες ξεκινούν τον εμβολιασμό από 60 ή 65 ετών, στην Αγγλία από 75 ετών και άνω, στη Γαλλία από 65 και άνω, στη Γερμανία από 60 ετών και άνω. Εδώ περιμένουμε τις συστάσεις ακόμα, σε ποιες περιπτώσεις δηλαδή θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ», τονίζει ο γιατρός και καταλήγει πως θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η χορήγηση και αποζημίωση των εμβολίων στις ευάλωτες ομάδες “κατά τα πρότυπα άλλων εμβολίων, όπως είναι το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα».

Πηγή: iatropedia.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα