Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΘεσσαλονίκηΕυρωπαϊκή έρευνα για την μείωση λοιμώξεων στα πρόωρα νεογνά με συμμετοχή και...

Ευρωπαϊκή έρευνα για την μείωση λοιμώξεων στα πρόωρα νεογνά με συμμετοχή και Ελληνικών νοσοκομείων

- Advertisement -

Να διερευνήσει αν η φροντίδα καγκουρό μπορεί να μειώσει τη συχνότητα λοιμώξεων στα πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών επιχειρεί η νέα Ευρωπαϊκή πολυκεντρική έρευνα, με τίτλο NeoDeco που διοργανώνεται από το ίδρυμα Fondazione Penta ETS στην Ιταλία και εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου NeoIPC.

Πρόκειται για μια μελέτη η οποία ξεκινάει τον Ιούνιο του 2024, αρχικά στην Ελλάδα και την Ελβετία, και θα επεκταθεί σε Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Θα έχει διάρκεια δύο χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Στην Ελλάδα, οι ΜΕΝΝ που συμμετέχουν είναι από τα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού στην Αθήνα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα μεταξύ αυτών που λαμβάνουν μέρος είναι και η 1η Νεογνολογική Κλινική ΑΠΘ του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με Κύριο Ερευνητή τον Καθηγητή κ. Κοσμά Σαραφίδη.  Από την πλευρά του ο Ομ. Καθηγητής Παιδιατρικής–Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και συντονιστής του προγράμματος για την Ελλάδα, κ. Εμμανουήλ Ροηλίδη αναφέρει “Είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε αυτή τη μελέτη, η οποία αναμένεται να ρίξει φως σε νέες και εύκολες μεθόδους ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων, όπως η φροντίδα καγκουρό, και πώς αυτές θα συμβάλουν στη φροντίδα των τόσο ευάλωτων πρόωρων νεογνών σε όλη την Ευρώπη”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χρόνο, περίπου 400.000 πρόωρα νεογνά γεννιούνται στην Ευρώπη, με την πλειοψηφία τους να χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΝΝ. Παρά την εντατική φροντίδα που λαμβάνουν, τα ευάλωτα νεογνά είναι εκτεθειμένα σε μικρόβια του νοσοκομείου που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις και επιδημίες. Στο πλαίσιο αυτό η φροντίδα καγκουρό, που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περιλαμβάνει την παρατεταμένη επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ του νεογνού και της μητέρας ή του πατέρα του. Αυτή η πρακτική θεωρείται ότι βοηθά τα μωρά να αποκτήσουν υγιή μικρόβια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ωστόσο, η επίδρασή της στην πρόληψη της μετάδοσης ανθεκτικών μικροβίων και στη μείωση των λοιμώξεων στη ΜΕΝΝ παραμένει αδιευκρίνιστη. Το NeoIPC έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την προώθηση της έρευνας και της εφαρμογής στην πρόληψη και τον έλεγχο λοιμώξεων στη ΜΕΝΝ. Το έργο περιλαμβάνει 12 εταίρους από δέκα χώρες και συγκεκριμένα από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Εσθονία, το Βέλγιο, τη Νότια Αφρική, τη Γερμανία, την Ισπανία, και την Ελλάδα.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα