Μπορεί το κρασί να θεωρείται μια υγιεινή επιλογή με το γεύμα μας όταν πίνουμε με μέτρο, όμως και η μπύρα μπορεί να αποδειχθεί τελικά μια εξίσου υγιεινή επιλογή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες όπως φαίνεται, η επίδρασή τους στο μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να είναι σημαντική, ιδίως αν πρόκειται για μπύρα lager. Πόσο υγιεινές όμως είναι οι μη αλκοολούχες μπύρες που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς τελευταία;
Σε ολόκληρη τη γαστρεντερική οδό, συγκεντρώνονται τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που επηρεάζουν την πορεία της υγείας μας. Μάλιστα, όσο περισσότερα είναι τα είδη των μικροβίων της γαστρεντερικής οδού, τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες να αναπτύξουμε χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη.
Η μπύρα, περιέχει πολυφαινόλες, όπως εξάλλου και το κρασί, αλλά και διάφορους μικροοργανισμούς από τη ζύμωσή της. Όλα αυτά μαζί, μπορούν να επηρεάζουν την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου.
Σε μια πιλοτική μελέτη στο Journal of Agricultural and Food Chemistry της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας οι ερευνητές διαπίστωσαν σε ότι οι άνδρες που έπιναν καθημερινά μπύρα lager, με ή χωρίς αλκοόλ, αύξησαν την ποικιλότητα των μικροβίων του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.
Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, όταν κατανάλωναν μη αλκοολούχα μπύρα lager επί 30 ημέρες, η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου τους είχε αυξηθεί. Πολλοί από τους συμμετέχοντες μετείχαν επίσης σε μια δεύτερη ομάδα που έπιναν μπύρα με αλκοόλ, όμως δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Το ζήτημα έχει εξεταστεί και από κάποιες ακόμη κλινικές δοκιμές, οπότε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου NOVA της Λισαβόνας Άννα Φαρία και οι συνεργάτες της ήθελαν να δουν αν θα έβρισκαν παρόμοια αποτελέσματα με έναν διαφορετικό τύπο μελέτης – μια παράλληλη, τυχαιοποιημένη μελέτη – με δύο ξεχωριστές ομάδες συμμετεχόντων ανδρών.
Σε αυτή τη διπλή τυφλή μελέτη, 19 υγιείς άνδρες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που έπιναν μια μπύρα lager με ή χωρίς αλκοόλ (11 ουγγιές) μαζί με το δείπνο τους για 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης το βάρος, ο δείκτης μάζας σώματος και οι δείκτες για την κατάσταση της υγείας της καρδιάς και για τον μεταβολισμό των συμμετεχόντων, δεν άλλαξαν.
Εκείνο που είχε αλλάξει στο τέλος της περιόδου των 4 εβδομάδων και στις δύο ομάδες, ήταν η βακτηριακή ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου τους που πλέον ήταν μεγαλύτερη , όπως επίσης και τα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης κοπράνων που ήταν κι αυτά υψηλότερα, υποδεικνύοντας βελτίωση στην υγεία του εντέρου.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από τα αντίστοιχα της προηγούμενης μελέτης επειδή οι μελέτες σχεδιάστηκαν διαφορετικά και επειδή οι συμμετέχοντες ζούσαν σε διαφορετικές κοινότητες. Αλλά με βάση αυτή την πιλοτική μελέτη, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού μπύρας, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, μπορεί να είναι ευεργετική για το μικροβίωμα του εντέρου και την εντερική υγεία των ανδρών. Ωστόσο προσθέτουν, ότι επειδή το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ είναι το … καθόλου, η μη αλκοολούχα μπύρα μπορεί τελικά να είναι η πιο υγιεινή επιλογή.
Πηγή: In.gr