Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕντοπισμός υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα

Εντοπισμός υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα

Στον εντοπισμό εννιά συνολικά παραβάσεων Mrl με ένα απορριπτόμενο φορτίο πιθανόν επικίνδυνο για τους καταναλωτές κατέληξαν τα αποτελέσματα ελέγχων σε 482 δειγμάτων που ελέγχθηκαν για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης για τον Νοέμβριο του 2023 τα οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πρόκειται για ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέσα ή πάνω σε προϊόντα φυτικής παραγωγής με την δημοσιοποίηση και την πηγή της δειγματοληψίας. Με βάση τα στοιχεία της διεύθυνσης προστασίας φυτικής παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, αυτές αφορούσαν αμπελόφυλλα (σούπερ μάρκετ), επιτραπέζιες ελιές, πατάτες, σέσκουλα (λαϊκή αγορά),  παντζάρι (φύλλα), πιπεριές (σημείο διαλογής-μεταποίησης), σπανάκι (λαχαναγορά/κατάστημα λιανικής).
Αναφορικά με την εσωτερική αγορά, τον Νοέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 118 έλεγχοι σε Σούπερ Μάρκετ, 111 στις λαϊκές αγορές, 90 σε καταστήματα λιανικής, 89 σε σημεία διαλογής/μεταποίησης, 19 στη Λαχαναγορά και 6 σε καταστήματα χονδρικής διάθεσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΜRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.
Από την πλευρά του ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών, Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης δήλωσε για το ζήτημα πως “Η εξέλιξη είναι σημαντική και την χαιρετίζουμε δεδομένου ότι η δημοσιοποίηση των ελέγχων συμβάλει στην ενημέρωση των Ελλήνων καταναλωτών”. Επιπλέον ανέφερε ότι αναμένεται και η αναγγελία δημιουργίας ισότοπου «ως έχουμε υποχρέωση, για την κοινοποίηση των Εθνικών Διατάξεων για τις κυρώσεις, για δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας με βάση το άρθρο 139 του Καν 2017/625/15.3.2017» προσθέτοντας πως αυτό αφορά και τις δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές στα νωπά οπωροκηπευτικά διασφαλίζοντας την εφαρμογή των ενωσιακών εμπορικών προδιαγραφών στην εγχώρια αγορά.

Πηγή:dikastirio.com

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα