Οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του σκύλου ή της γάτας σας χρειάζεται την προσοχή σας, γιατί μπορεί να μαρτυρά κάποιο πρόβλημα υγείας.
«Ο πονοκέφαλος είναι ένα αίσθημα που εμείς, οι άνθρωποι, μπορούμε να εκφράσουμε με τα λόγια, ενώ τα ζώα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, και τον πόνο που μπορεί να νιώθουν στο κεφάλι, θα μας τον φανερώσουν με κάποια συμπεριφορά τους», τονίζει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι τα ζώα έχουν πονοκέφαλο
Ποιες είναι, λοιπόν, οι συμπεριφορές που μπορεί να παρουσιάσουν τα κατοικίδια, και να είναι ενδείξεις ότι πονά το κεφαλάκι τους;
Η κα Μπαρδάνη αναφέρει:
● η απομόνωση
● ο ύπνος: να θέλουν να κοιμούνται περισσότερες ώρες
● να ξαπλώνουν να ακουμπούν το κεφαλάκι τους στο έδαφος
● να τους ενοχλεί το φως, και να πηγαίνουν στα σκοτεινότερα σημεία του σπιτιού και να κάθονται
● να μη θέλουν να βγαίνουν καθόλου έξω στον ήλιο
● να μην έχουν όρεξη για φαγητό, βόλτα και παιχνίδι
● να κλείνουν τα ματάκια τους
● να μη θέλουν να τα ακουμπάμε στο κεφαλάκι τους
● να ξερογλείφονται, να λαχανιάζουν, ή να έχουν μία περίεργη συμπεριφορά, όπως να περπατούν άσκοπα μέσα στο σπίτι.
Τι προκαλεί τον πονοκέφαλο
Ο πυρετός και διάφορες φλεγμονές ή λοιμώξεις, που μπορεί να έχει το ζώο, του προκαλούν πονοκέφαλο, σύμφωνα με την κα Μπαρδάνη, όπως και κάποια αλλεργική αντίδραση – κυρίως κάποια ρινική συμφόρηση.
«Η υπερβολική θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι ένας, ακόμη, λόγος. Η έκθεση του ζώου στον ήλιο για πολλές ώρες, η θερμοπληξία, αλλά και η αφυδάτωση, μπορεί να του προξενήσουν πονοκέφαλο.
Φυσικά, και ένας τραυματισμός στο κεφάλι, ή στον αυχένα. Από κάποιο αντικείμενο, ζώο, άνθρωπο, ή χτύπημα που μπορεί να έχει», αναφέρει η κα Μπαρδάνη.
Προσθέτει ότι πονοκέφαλο μπορεί να φέρει η αυξημένη αρτηριακή πίεση, για παράδειγμα σε καρδιοπαθή ζώα, αλλά και η αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, έπειτα από τραυματισμό στο κεφάλι, ή λόγω ύπαρξης όγκου στον εγκέφαλο. Επίσης, η αυξημένη πίεση στα μάτια, που μπορεί να υπάρχει (π.χ. γλαύκωμα του ματιού των σκύλων).
Πώς αντιμετωπίζεται ο πονοκέφαλος
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να δώσουμε κάποια αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, ακόμη και οπιούχα. Για να ανακουφίσουμε το ζωάκι μας, μπορούμε, επίσης, να του βάλουμε στο κεφαλάκι του μια βρεγμένη πετσέτα με κρύο νεράκι – όσο μας αφήνει να το ακουμπήσουμε», αναφέρει η κα Μπαρδάνη και συμπληρώνει: «Σίγουρα, θέλει ηρεμία, ησυχία, χαμηλό φως, κι όχι φωνές».
Πηγή: ygeiamou.gr