Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕνθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη κλινική δοκιμή του εμβολίου mRNAγια...

Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη κλινική δοκιμή του εμβολίου mRNAγια το γλοιοβλάστωμα

Πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τους ασθενείς έδειξε ένα νέο εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA για την πιο θανατηφόρα μορφή του καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα στην πρώτη κλινική δοκιμή του οποίου συμμετείχαν τέσσερις ασθενείς.

Πρόκειται για ένα εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, επαναπρογραμμάτισε το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στους όγκους, με την ανοσολογική απόκριση να διαπιστώνεται μόλις δύο ημέρες μετά τη χορήγησή του. Αυτό σημαίνει πως οι επιστήμονες θα είναι πλέον σε θέση να δοκιμάσουν το εμβόλιο σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με καρκίνο του εγκεφάλου. Στην επόμενη φάση της δοκιμής θα συμμετάσχουν περίπου 24 άτομα. Οι ασθενείς με γλοιοβλάστωμα έχουν 10% πιθανότητες πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωσή τους, ενώ η μέση διάρκεια ζωής τους από τη στιγμή της διάγνωσης είναι μεταξύ 14 και 16 μηνών. Η τρέχουσα συνήθης θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και κάποιο συνδυασμό χημειοθεραπείας.

Το νέο εμβόλιο βασίζεται στον ίδιο μηχανισμό λειτουργίας με τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, το εμβόλιο για το γλοιοβλάστωμα εξατομικεύεται για κάθε ασθενή σύμφωνα με γενετικές αναλύσεις του όγκου του. «Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο θεραπεύουμε τους ασθενείς, μια νέα τεχνολογία για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ελίας Σαγιούρ, παιδιατρικός ογκολόγος, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του εμβολίου. Το εμβόλιο δοκιμάστηκε αρχικά σε ποντίκια και στη συνέχεια σε 10 κατοικίδιους σκύλους με όγκους στον εγκέφαλο, οι οποίοι επέζησαν κατά μέσο όρο για 139 ημέρες, αντί 30-60 ημέρες που ζουν συνήθως με αυτό το είδος καρκίνου. Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι κλινικές επιδράσεις του εμβολίου, οι ασθενείς που το έλαβαν επέζησαν για περισσότερο χρόνο από ό,τι θα αναμενόταν χωρίς το εμβόλιο. Ο επικεφαλής ερευνητής εκτιμά πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα μπορούσε να αυξηθεί αν συνδυαστεί με άλλες ανοσοθεραπείες.

*Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell».

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα

Με τις κάρτες στο ντέρμπι