Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕμβόλιο για ευλογιά των πιθήκων -«Προβάδισμα» για το δανέζικο Imvanex

Εμβόλιο για ευλογιά των πιθήκων -«Προβάδισμα» για το δανέζικο Imvanex

Πιθανά εμβόλια για την καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων ερευνά ο ΕΜΑ, όσο η ασθένεια εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) βρίσκεται σε συνομιλίες με τον κατασκευαστή του εμβολίου κατά της ευλογιάς για να επεκτείνει τη χρήση του στην ευλογιά των πιθήκων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος την Πέμπτη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι συνεργάζεται με τον κατασκευαστή του εμβολίου Imvanex «προληπτικά», για να διασφαλίσει ότι θα έχει προμήθειες εάν χρειαστεί.

«Παρόλο που το ξέσπασμα είναι μάλλον άνευ προηγουμένου στην Ευρώπη, προς το παρόν δεν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής εμβολίων του EMA, Μάρκο Καβαλέρι.

Το Imvanex, που κατασκευάστηκε από τη δανική εταιρεία Bavarian Nordic, εγκρίθηκε από τον EMA το 2013 για την ευλογιά, αλλά ο κατασκευαστής δεν υπέβαλε τότε αίτηση για τη χρήση του κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

«Η ομάδα έκτακτης ανάγκης του EMA βρίσκεται σε συνομιλίες με τον κατασκευαστή για να προετοιμαστεί για την υποβολή δεδομένων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια επέκταση της ένδειξης» για την ευλογιά των πιθήκων, είπε ο Καβαλέρι.

Τα δεδομένα από ζώα έδειξαν ότι το Imvanex ήταν «αποτελεσματικό» κατά της ευλογιάς των πιθήκων, πρόσθεσε.

Το εμβόλιο θα χορηγείται πιθανότατα σε στενές επαφές ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων για την πρόληψη της εξάπλωσής της.

Ο EMA ήλπιζε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση το συντομότερο δυνατό, είπε ο Καβαλέρι, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο ΕΜΑ ήταν επίσης έτοιμος να συζητήσει πώς να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα, δεδομένου ότι τα εμβόλια της ευλογιάς είναι ανεπαρκή λόγω της εξάλειψής της πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο μεταξύ, ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν περίπου 1.000 δόσεις Imvanex, όπου είναι γνωστό ως JYNNEOS και είναι ήδη εγκεκριμένο για την ευλογιά.

πηγή aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα