Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕπιστήμηΕισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο χώρο της Υγείας

Εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο χώρο της Υγείας

- Advertisement -

Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που μιλούν τελευταία για την Τεχνητή Νοημοσύνη Artificial Intelligence (AI) και στην Υγεία, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες, άλλα και πολλά ερωτηματικά για τις εφαρμογές της στο παρόν και στο μέλλον.

Η μεγαλύτερη ελπίδα είναι ότι θα βοηθήσει πολλαπλά τον άνθρωπο, απαλλάσσοντάς τον από χρονοβόρες διαδικασίες και δίνοντάς του πιο αποτελεσματικές λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Υπάρχει όμως και ο φόβος ότι ίσως η τεχνητή νοημοσύνη καταφέρει να «αντικαταστήσει» σε πολλά, όχι μόνο τους επιστήμονες, ερευνητές – γιατρούς , αλλά και τον τρόπο σκέψης τους, καθώς της παρέχεται τεράστιος όγκος δεδομένων τον οποίο καλείται να διαχειριστεί.

Ο χώρος τη Υγείας είναι ένα από τα πεδία που η ΑΙ έχει αρχίσει να βρίσκει εφαρμογές και τα μελλοντικά σενάρια για τη χρήση της, δίνουν και παίρνουν. Οι πιο αισιόδοξοι κάνουν λόγο για πιο ξεκάθαρες διαγνώσεις και ασφαλή πρόγνωση νοσημάτων, πιο άμεσες απαντήσεις στον ασθενή, λιγότερες- περιττές πολλές φορές – εξετάσεις, και εξατομικευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, παράμετροι που στο τέλος οδηγούν σε καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος υγείας που τον απασχολεί και κάνουν οικονομία στα συστήματα υγείας.

 

Η AI με τη βοήθεια αλγορίθμων έχει ως στόχο να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία ενός «υπόπτου» ευρήματος που π.χ. εντοπίστηκε σε μια ψηφιακή μαστογραφία, η οποία έγινε με την πιο προηγμένη τεχνολογία. Όμως, πόσο έγκυρα θα είναι αυτά τα συμπεράσματα και πόσο θα βοηθήσουν έναν γιατρό να πάρει τις σωστές αποφάσεις;

Ο αλγόριθμος μπορεί να φέρει μπροστά στον γιατρό χιλιάδες παρόμοιες εικόνες και αποτελέσματα και να τον βοηθήσει να αποφασίσει. Εκτιμάται ότι οι περισσότερες από τις μαστογραφίες που γίνονται, δεν έχουν λόγο να ανησυχούν μια γυναίκα. Με τη βοήθεια της ΑΙ ο γιατρός σχεδόν με βεβαιότητα συγκρίνει τα δεδομένα και απαλλάσσει άμεσα μια γυναίκα από τον φόβο, την επανάληψη περιττών εξετάσεων, αλλά και τη διαδικασία να αναζητήσει κι άλλες γνώμες, επισημαίνουν οι ειδικοί.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα