Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕΕ: Στα σκουπίδια πληθώρα δόσεων εμβολίων του κορωνοϊού

ΕΕ: Στα σκουπίδια πληθώρα δόσεων εμβολίων του κορωνοϊού

Στα σκουπίδια κατέληξαν τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων του κορωνοϊού που αγοράστηκαν, κατά την πανδημία από χώρες της ΕΕ, με βάση δημοσίευμα του Politico.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αυτό, από τα τέλη του 2020, όταν και εγκρίθηκαν αυτά τα εμβόλια, οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν 1,5 δισ. δόσεις. Τεράστιος αριθμός αυτών, ωστόσο, έχει καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Ακόμα στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για εμβόλια που αντιστοιχούν σε περίπου 0,7 δόσεις ανά άτομο για το σύνολο του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών. με τους υπολογισμούς να κάνουν για κόστος προς τους φορολογούμενους κοντά στα 4 δισ. ευρώ.

Δεν έχει δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία η ελληνική κυβέρνηση
Οι χώρες που βρίσκονται ψηλά στη σχετική λίστα είναι η Εσθονία και η Γερμανία, ωστόσο πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η Γαλλική και η ελληνική δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα στοιχεία τους σχετικά με τον αριθμό των εμβολίων που κατέληξαν στα απορρίμματα. Οι υπολογισμοί βασίζονται σε δεδομένα από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτές αριθμώνται οι χώρες που παρείχαν στο μέσο τα σχετικά στοιχεία ενώ, οι άλλες 4 είναι χώρες για τις οποίες έχουν υπάρξει σχετικές αναφορές σε ΜΜΕ.

Στο δημοσίευμα εκτιμάται ότι, με βάση τις τιμές των εμβολίων, η αξία των δόσεων που κατέληξαν στα σκουπίδια είναι πάνω από 4 δισ. ευρώ ενώ σχολιάζεται ότι, πολλά από αυτά τα εμβόλια, αγοράστηκαν στις αρχές του 2021, όταν η πανδημία ήταν στην κορύφωσή της. Τότε, είχε ξεσπάσει σφοδρός διεθνής ανταγωνισμός για την εξασφάλιση των πολυπόθητων εμβολίων ενώ, την ίδια στιγμή, σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν ήταν καν διαθέσιμα. Οι τεράστιες ποσότητες που παρήγγειλαν ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία είχαν ως αποτέλεσμα, ακόμα και με την υποχώρηση του κορονοϊού, να μείνουν με αποθέματα τεράστιων ποσοτήτων εμβολίων. Οι προσπάθειες για δωρεάν παροχή σε αναπτυσσόμενες χώρες ματαιώθηκαν, λόγω μείωσης της ζήτησης αλλά και θεμάτων με τη διαχείριση της αποθήκευσης των εμβολίων.

Πηγή:ethnos.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα