Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο ύπνος και η σωματική άσκηση ανήκουν στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοσή μας στην εργασία μας – Τώρα οι επιστήμονες προσθέτουν ακόμα ένα στοιχείο στην σχετική λίστα, προσφέροντας ένα ακόμα κίνητρο για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Psychology διαπιστώνει ότι οι ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές της προηγούμενης νύχτας μπορούν να μας κάνουν λιγότερο παραγωγικούς την επόμενη ημέρα στη δουλειά.
«Για πρώτη φορά δείξαμε ότι η ανθυγιεινή διατροφή επηρεάζει άμεσα την συμπεριφορά και την απόδοση στην εργασία μας. Είναι σχετικά αποδεδειγμένο ότι άλλες συμπεριφορές σχετικές με την υγεία, όπως ο ύπνος και η άσκηση, επηρεάζουν τη δουλειά μας, αλλά κανείς δεν είχε εξετάσει τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις της ανθυγιεινής διατροφής στον τομέα αυτό», αναφέρει η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, Seonghee «Sophia» Cho.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές κάλεσαν 97 εργαζομένους στις ΗΠΑ να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων τρεις φορές την ημέρα για 10 συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες. Πριν τη δουλειά, οι συμμετέχοντες απαντούσαν για τη σωματική και συναισθηματική τους κατάσταση, μετά τη δουλειά απαντούσαν για τα πεπραγμένα τους κατά τη διάρκεια της εργασίας και το βράδυ απαντούσαν για τις συμπεριφορές στη διατροφή τους μετά τη δουλειά.
Ως «ανθυγιεινή διατροφή» οι ερευνητές όρισαν συμπεριφορές όπως η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού ή ροφημάτων (π.χ. αλκοόλ) και η κατανάλωση πολλών σνακ αργά τη νύχτα.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όταν οι άνθρωποι ακολουθούσαν τέτοιου είδους ανθυγιεινές συμπεριφορές ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν σωματικά προβλήματα το επόμενο πρωί, όπως πονοκέφαλο, στομαχόπονο και διάρροια. Επιπλέον, ανέφεραν διάφορες συναισθηματικές μεταπτώσεις, όπως το αίσθημα της ενοχής ή της ντροπής για τις διατροφικές τους επιλογές. Τα σωματικά και συναισθηματικά αυτά προβλήματα σχετίστηκαν με αλλαγές στην συμπεριφορά των ανθρώπων στην εργασία τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επίσης, οι άνθρωποι που ανέφεραν τέτοιου είδους συμπεριφορές ήταν πιο πιθανό να παρατηρούν μείωση στην «βοηθητική συμπεριφορά» προς τους συναδέλφους τους και αύξηση στην «συμπεριφορά παραίτησης», δηλαδή αποφυγή οποιασδήποτε κατάστασης αφορά στη δουλειά.
Οι ερευνητές βρήκαν, τέλος, ότι οι άνθρωποι που είχαν συναισθηματική σταθερότητα –δηλαδή αντιμετώπιζαν καλύτερα το στρες– είχαν λιγότερα ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω ως συνέπεια της ανθυγιεινής διατροφής.
Πηγή: ygeiamou.gr