Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΔυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε; Ποιες βιταμίνες σας λείπουν

Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε; Ποιες βιταμίνες σας λείπουν

Εάν δυσκολεύεστε να μαζέψετε το μυαλό σας και δεν συγκεντρώνεστε ίσως πρέπει να ελέγξετε τη διατροφή σας. Η ανεπάρκεια ορισμένων βιταμινών αφήνει τα σημάδια της και στο μυαλό…
Σπανίως το σκεφτόμαστε, αλλά η διατροφή μας δεν επηρεάζει μόνο τις σωματικές λειτουργίες και την φυσική μας κατάσταση, αλλά και την νοητική κατάσταση και απόδοση.

Με απλά λόγια οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα μειωμένα επίπεδα ορισμένων βιταμινών κυρίως του συμπλέγματος Β (π.χ. Β1, Β6, Β12), μπορούν να επηρεάσουν τις νοητικές λειτουργίες προκαλώντας αδυναμία συγκέντρωσης, κόπωση, πονοκέφαλους, εκνευρισμό και μεταβολές της διάθεσης.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν βασικό δομικό υλικό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Μάλιστα ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κυρίως από όσους κάνουν συστηματικά εξαντλητικές δίαιτες αποστερώντας τον οργανισμό τους από πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (π.χ. σελήνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο), αλλά και από τους χορτοφάγους – μια και η πλουσιότερη πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι τα ζωικά τρόφιμα. Πέρα από τους vegetarian και όσους κάνουν αυστηρές δίαιτες ωστόσο, προσοχή απαιτείται και για τους περισσότερους από εμάς επειδή πολύ απλά δεν προσέχουμε τη διατροφή μας και τρεφόμαστε πρόχειρα και βιαστικά.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος συστήνεται να αποφεύγουμε τις αυστηρές δίαιτες χαμηλών θερμίδων και να καταναλώνουμε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Η ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που διασφαλίζει ότι δεν θα λείψουν οι απαραίτητες βιταμίνες από το σώμα και το μυαλό μας.

Όσο για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β καλό ειναι να γνωρίζουμε τις πηγές τους ώστε να τις εντάξουμε στη διάτροφή μας.

H Β1 βρίσκεται στα όσπρια όπως οι φακές, το συκώτι, τον αρακά, τα σπαράγγια, ηλιόσποροι, φασολάκια

Η Β6 βρίσκεται σε δημητριακά, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, στο κοτόπουλο και το κρέας.

Η B9 (φυλλικό οξύ) αφθονεί στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Η B12 βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα