Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΔίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος: Τι πρέπει να μάθετε πριν τη...

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος: Τι πρέπει να μάθετε πριν τη δοκιμάσετε

Οι ειδικοί λένε ότι ο τύπος αίματος δεν παίζει ρόλο όσον αφορά την απώλεια βάρους.

Η δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος βασίστηκε σε έναν ελκυστικό ισχυρισμό: Μπορείτε να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές για καλύτερο τρόπο διατροφής με βάση την ομάδα αίματός σας.

Η δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος αναπτύχθηκε το 1996 από έναν φυσιοπαθητικό γιατρό ονόματι Peter D’Adamo. Το βιβλίο του, Eat Right for Your Type, έγινε best seller στην λίστα των New York Times.

Ωστόσο, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν αυτήν τη δίαιτα, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να την υποστηρίζουν και πολλοί ειδικοί έχουν έκτοτε επικρίνει την όλη ιδέα στην οποία βασίζεται, σύμφωνα με τον διαιτολόγο Devon Peart.

Τι σημασία μπορεί να έχει το να τρώτε ανάλογα με την ομάδα αίματός σας

Ο Peart εξηγεί ότι η βασική ιδέα αυτής της δίαιτας του δρ. D’Adamo είναι ότι η φυσιολογική σας απόκριση στο φαγητό συνδέεται με τον τύπο αίματος. Ως αποτέλεσμα, πρότεινε να τρώμε τροφές που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του χρόνου που εξελίχθηκε η συγκεκριμένη ομάδα αίματος. Σύμφωνα με τον δρ. D’Adamo, η κατανάλωση με αυτόν τον τρόπο θα αύξανε τη συνολική υγεία και θα μείωνε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Οι διαφορετικοί τύποι αίματος

Τι σημαίνει όταν λέμε “κατά τη διάρκεια της περιόδου που εξελίχθηκε η συγκεκριμένη ομάδα αίματος”; Λοιπόν, κανείς δεν ξέρει γιατί έχουμε διαφορετικούς τύπους αίματος, αλλά δημοφιλείς θεωρίες προτείνουν ότι αναπτύχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Οι ομάδες αίματος βασίζονται στα αντιγόνα (μοριακές δομές) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι τέσσερις βασικές ομάδες αίματος είναι:

Ομάδα Α: Περιέχει το αντιγόνο Α
Ομάδα Β: Έχει το αντιγόνο Β
Ομάδα ΑΒ: Έχει και τα δύο αντιγόνα Α και Β
Ομάδα Ο: Είναι ο πιο κοινός τύπος αίματος στον κόσμο και δεν έχει κανένα αντιγόνο
Τι να τρώτε ανάλογα με την ομάδα αίματος
Ο δρ. D’Adamo αντιστοίχησε κάθε ομάδα αίματος με έναν ιδιαίτερο τρόπο διατροφής με βάση το πότε πίστευε ότι η ομάδα αίματος πρωτοεμφανίστηκε στον άνθρωπο. Υποστήριξε τη θεωρία ότι τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε είναι αυτά που ήταν πιο κοινά στην ανθρώπινη διατροφή σας εκείνη την περίοδο.

Η δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος ήταν πολύ συγκεκριμένη σχετικά με το ποια τρόφιμα είναι καλύτερα για κάθε ομάδα αίματος. Για παράδειγμα, συνιστά στα άτομα με ομάδα αίματος Α να καταναλώνουν μαύρα φασόλια, αλλά όχι φασόλια γίγαντες.

Ακολουθεί μια γενική επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο ο δρ. D’Adamo θεώρησε τη διατροφή κάθε ομάδας αίματος:

Διατροφή για ομάδα αίματος Ο

Σύμφωνα με τον δρ. D’Adamo, η ομάδα O είναι ο παλαιότερος τύπος, που προέρχεται από τους ανθρώπους του Cro-Magnon, περίπου το 40.000 π.Χ. Αυτή ήταν η περίοδος των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με ομάδα αίματος Ο θα έτρωγαν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες.

Διατροφή για ομάδα αίματος Α

Η ομάδα αίματος Α ήταν η επόμενη που αναπτύχθηκε γύρω στο 25.000 π.Χ. Και αυτό συνέβη όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν. Ως εκ τούτου ο δρ. D’Adamo πρότεινε ότι η διατροφή με βάση τα φυτά είναι η καλύτερη για αυτόν τον τύπο αίματος.

Διατροφή για ομάδα αίματος Β

Σύμφωνα με τον δρ. D’Adamo, η ομάδα αίματος Β αναπτύχθηκε σε νομαδικούς πληθυσμούς που επικεντρώθηκαν στην εκτροφή ζώων, περίπου το 15.000 π.Χ. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κυριάρχησαν στη διατροφή τους τότε. Άρα, αυτά πρέπει να είναι η βάση της διατροφής όσων έχουν ομάδα αίματος Β.

Διατροφή για ομάδα αίματος ΑΒ

Ως σπάνια ομάδα αίματος, ο δρ. D’Adamo λέει ότι η AB αναπτύχθηκε πριν από λιγότερα από 1.000 χρόνια. Είναι ένας συνδυασμός ομάδων αίματος Α και Β και προέκυψε όταν οι δύο πληθυσμοί (αγρότες και νομάδες) αναμίχθηκαν. Οι διατροφικές συστάσεις του δρ. D’Adamo εδώ περιλαμβάνουν γαλοπούλα, τόφου, θαλασσινά και λαχανικά.

Προβλήματα με τη δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Μπορεί να δείτε άμεσα τα προβλήματα με αυτόν τον τρόπο σκέψης. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να ακολουθήσετε τη δίαιτα, επειδή οι λίστες με τα “πρέπει” και τα “μη” είναι πολλά για κάθε ομάδα. Και τι γίνεται με τους ανθρώπους που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με διαφορετικούς τύπους αίματος; Το κάθε οικογενειακό γεύμα θα είναι “υγιεινό” για τον έναν, αλλά όχι για τον άλλον;

Εκτός από αυτές τις πρακτικές προκλήσεις, ο Peart λέει ότι η δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος έχει επίσης δύο σημαντικά προβλήματα:

Υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την υποστήριξη των ισχυρισμών της
“Ο δρ. Ο D’Adamo εξέτασε τι έτρωγαν οι άνθρωποι τη στιγμή που δυνητικά αναπτύχθηκε η ομάδα αίματος. Έκανε το λογικό άλμα ότι το σώμα τους ήταν καλύτερα προσαρμοσμένο σε κάποια είδη τροφών. Είναι ένα μεγάλο λογικό άλμα και δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν”, λέει ο Peart.
Επιπλέον, οι ερευνητές ακόμα ερευνούν το πότε εμφανίστηκαν στον άνθρωπο οι διάφοροι τύποι αίματος. Για παράδειγμα, μια διαφορετική θεωρία υποστηρίζει ότι ο τύπος αίματος ΑΒ ήταν ο αρχικός (όχι ο τύπος αίματος Ο) και ότι οι άλλοι τρεις μεταλλάχθηκαν από αυτόν.

Η έρευνα δείχνει ότι ο τύπος αίματος δεν έχει σημασία
Μελέτες δείχνουν ότι θα έχετε θετικό αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τον τύπο αίματος, λέει ο Peart. Για παράδειγμα, εάν έχετε ομάδα αίματος Β, αλλά ακολουθείτε τη δίαιτα για ομάδα αίματος Α, η οποία είναι μια χορτοφαγική διατροφή, θα μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
“Έρευνες έδειξαν ότι οι ομάδες αίματος δεν επηρεάζουν την απόκρισή μας στα τρόφιμα. Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξετε μια συγκεκριμένη δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος. Τα θετικά αποτελέσματα που έχουν οι άνθρωποι από αυτά τα διατροφικά πρότυπα έχουν να κάνουν με αυτό με τις τροφές στο πιάτο τους: περισσότερα φρούτα και λαχανικά, καλής ποιότητας δημητριακά και λιγότερα και πιο άπαχα κρέατα”.

Πρέπει να δοκιμάσετε τη διατροφή ανάλογα με την ομάδα αίματος;

Όπως πολλές άλλες μοντέρνες δίαιτες (όπως η δίαιτα keto), έτσι και η δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος έχει θαυμαστές κι επικριτές. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε αυτήν τη δίαιτα, δεν είναι κακό να τη δοκιμάσετε.

Αυτά τα προγράμματα διατροφής είναι γενικώς υγιεινά, ανεξάρτητα από την ομάδα αίματός σας. Αλλά ο Peart δεν συνιστά τη δίαιτα για την ομάδα αίματος Β, διότι είναι υψηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά και συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Και ακολουθώντας μια αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη δίαιτα, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να σας δώσει τα ίδια αποτελέσματα με λιγότερα ρίσκα. Αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας για την εύρεση της σωστής διατροφής είναι να επιλέξετε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που ταιριάζει καλύτερα στη ζωή σας και που μπορείτε να την ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα.

Πηγή: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα