Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΒραδινό τσιμπολόγημα: Πόσο πειράζει που πέφτουμε για ύπνο αμέσως μετά

Βραδινό τσιμπολόγημα: Πόσο πειράζει που πέφτουμε για ύπνο αμέσως μετά

- Advertisement -

Όσο μικρές φαντάζουν διατροφικές ατασθαλίες το βράδυ, τόσο μεγάλες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις τους στο γαστρεντερικό σύστημα, τον ύπνο αλλά και τη σιλουέτα. Οι ειδικοί εξηγούν γιατί

Ένα μικρό μπισκότο, το κομμάτι πίτσα που ξέμεινε στο κουτί, οι τρεις τελευταίες γουλιές στο τενεκεδάκι του αναψυκτικού ή ένα τελευταίο ταρτάκι πριν το βραδινό ύπνο μπορεί να φαντάζουν πταίσματα ή αθώες σχεδόν αμαρτίες. Το στομάχι, το σώμα που θέλει να βγει γραμμωμένο στην παραλία και ο εγκέφαλος που επιθυμεί να ξεκουραστεί, μάλλον θα είχαν αντίθετη γνώμη. Ειδικοί από την κορυφαία Κλινική Mayo, εξηγούν γιατί αυτά τα διατροφικά ατοπήματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον ύπνο, τη διαδικασία της πέψης και το σωματικό βάρος.

Διαταραχές στην πέψη

Το πρώτο πρόβλημα της νυχτερινής επιδρομής στο ψυγείο και οπουδήποτε αλλού υπάρχουν τρόφιμα ξεκινά από την ανάγκη να ανακουφιστούμε από τη βαρυστομαχιά. Αν επιλέξουμε λοιπόν να ξαπλώσουμε ανάσκελα για να μη μας ενοχλεί το παραφουσκωμένο στομάχι, διαταράσσεται η διαδικασία της πέψης, το γαστρικό υγρό δεν κινείται πλέον κατά τη φυσιολογική φορά που θα είχε στην όρθια στάση και το πιο πιθανό είναι να περάσει στον οισοφάγο. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως ονομάζεται, θα εκδηλωθεί επί το πλείστον με καούρες, η δυσφορία από τις οποίες θα διαταράξει συνακόλουθα τον ύπνο.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι διατροφικές επιλογές καύσιμο για βραδινή δυσφορία. Αντί μιας πίτσας και ενός αναψυκτικού που σίγουρα θα επιβαρύνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού, μπορείτε μια ώρα πριν την κατάκλιση να φάτε ένα ακτινίδιο, συστατικά του οποίου συμβάλλουν στην επίτευξη ενός καλού ύπνου.

Βαρύ στομάχι, δύσκολη νύχτα

Οι καούρες από την παλινδρόμηση δεν είναι το μόνο πιθανό εμπόδιο για έναν ξεκούραστο ύπνο το βράδυ. Προσοχή εφτιστούν οι ειδικοί και στο τι θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε στη διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο για τους συνήθεις υπόπτους όπως ροφήματα με τη διεγερτική καφεΐνη, αλλά και ποτά και τροφές που πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν στην ταχύτερη έλευση του ύπνου. Επί παραδείγματι, θεωρούμε ότι το αλκοόλ θα μας οδηγήσει πιο γρήγορα στην αγκαλιά του Μορφέα, ξεχνάμε όμως ότι τελικά μπορεί να επιφέρει διαταραχές στο στομάχι και τον ύπνο.

Έπειτα, όπως εξηγεί και η Εθνική Ένωση Ύπνου των ΗΠΑ, μια κραιπάλη το βράδυ ή ακόμα και ένα ανθυγιεινό σνακ θα ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό και μαζί την εντονότερη λειτουργία του εγκεφάλου με αποτέλεσμα τα άσχημα όνειρα και εφιάλτες.

Συνεπώς, προσπαθήστε να διατηρήσετε χρονική απόσταση μιας ώρας από το τελευταίο γεύμα και την κατάκλιση, Σε περίπτωση όμως τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως μία μπριζόλα ή ένα μπιφτέκι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.

Θα φανεί στη ζυγαριά

Η κόπωση της ημέρας και παράλληλα η βραδινή νύστα είναι κακοί διατροφικοί σύμβουλοι. Είναι πιο εύκολο να ανοίξεις ένα κουτί μπισκότα από το να ετοιμάσεις μία σαλάτα, σύμφωνα με το παράδειγμα των ειδικών.

Θα μπορούσε το νυχτερινό τσιμπολόγημα να οδηγήσει στην παχυσαρκία; Σίγουρα όχι ως ανεξάρτητος παράγοντας, διευκρινίζουν, αφού η μεταβολική νόσος έχει συνήθως πολυπαραγοντικό υπόβαθρο που περιλαμβάνει τον τρόπο ζωής, τις σωματικές ικανότητες, τα γονίδια, τον μεταβολισμό ή και φάρμακα. Ωστόσο, το σωματικό βάρος ενδεχομένως να αυξηθεί αν τα βραδινά σνακ και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες γίνουν συνήθεια. Αρκετές μελέτες καταλήγουν ότι ο χρόνος μέσα στη μέρα που θα επιλέξουμε να φάμε επηρεάζει το βάρος και τη μάζα σώματος, όπως έρευνα στο ​Nutrition Research (2014) που διαπίστωσε ότι ενήλικες που έτρωγαν πιο αργά μέσα στη μέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος λόγω περισσότερων θερμίδων, ενώ πιο πρόσφατη στο Nutrients (2019) έδειξε ότι έφηβοι που έτρωγαν τα κυρίως γεύματα νωρίς και τσιμπολογούσαν το βράδυ είχαν μεγαλύτερο ΔΜΣ και περιφέρεια μέσης από όσους γευμάτιζαν πιο αργά και δεν κατανάλωναν σνακ.

Πηγή: ygeiamou

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα