Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑύξηση 71% στις νοσηλείες ασθενών κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Eris - Ανοιχτό...

Αύξηση 71% στις νοσηλείες ασθενών κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Eris – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επαναφορά μέτρων στα νοσοκομεία

.

Αύξηση στις απλές νοσηλείες λόγω κορονοϊού, ιστορική μείωση στους διασωληνωμένους, αλλά και ανησυχία για τον χειμώνα που έρχεται, φέρνει η μετάλλαξη Eris.

Την ώρα που η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού Eris έχει σχεδόν επικρατήσει σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα πλέον επικαιροποιημένα και έγκυρα στοιχεία του ερευνητικού εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι διασωληνωμένοι υποχωρούν σε πρωτοφανείς χαμηλούς αριθμούς.

 

Πρόκειται για μια ακόμη ιδιαιτερότητα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, λέει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:

“Έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι αυτή η παραλλαγή δεν αυξάνει τις διασωληνώσεις. Γι’ αυτό και οι διασωληνωμένοι είναι πλέον πολύ λίγοι. Είναι μόνο 18. Δεν είναι περίεργο που μειώνονται οι διασωληνωμένοι, ενώ υπάρχει έξαρση. Είναι επειδή η νόσος αυτή δεν προκαλεί λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού και οι άνθρωποι δεν χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη, ώστε να χρειαστούν Μονάδα”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr.

 

Αύξηση των νοσηλειών κατά 71%
Αυξάνονται, ωστόσο, οι νοσηλείες στις απλές κλίνες, με μια αύξηση που φτάνει το 71% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τον προηγούμενο μήνα.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, οι νοσηλείες παρουσιάζουν μια σταθερότητα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Την Τρίτη (29/8) οι νοσηλευόμενοι ήταν 542, την Δευτέρα (28/08) ήταν 566, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα (21/8) οι ασθενείς στις απλές κλίνες άγγιζαν τους 546.

Οι ασθενείς που καταλήγουν στο νοσοκομείο, πάντως, είναι κυρίως ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αποδιοργανωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή συν-νοσυρότητες.

“Αποδιοργανώνονται τα συνοδά νοσήματα, καρδιολογικά και αναπνευστικά, αλλά οι ασθενείς δεν διασωληνώνονται εξαιτίας π.χ. πνευμονίας. Ο ιός δεν προκαλεί πλέον τόσο σοβαρές πνευμονίες. Γι’ αυτό και οι νοσηλείες σε απλή κλίνη αυξάνονται”, σημειώνει ο Καθηγητής Τζανάκης.

«Τα περισσότερα κρούσματα ιώσεων αυτήν την εποχή είναι κορονοϊός»
Την ίδια στιγμή, η καταγραφή της έξαρσης των κρουσμάτων από τις επίσημες αρμόδιες αρχές εμφανίζεται ελλιπής, καθώς πολλοί πολίτες πλέον δεν υποβάλλονται καν σε τεστ για τη διάγνωση του κορονοϊού, ακόμη κι αν εμφανίζουν συμπτώματα μέσα στο καλοκαίρι.

“Φυσιολογική εξέλιξη” χαρακτηρίζει το φαινόμενο αυτό ο γιατρός, ενώ προσθέτει πως είναι φυσικό και αναμενόμενο επακόλουθο, να μην κάνει τεστ ο κόσμος, στη φάση στην οποία βρίσκεται η πανδημία.

“Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί μεν αλλά υπομετρώνται καθώς οι περισσότεροι δεν κάνουν καν τεστ. Ακούω γύρω μου “πονάει ο λαιμός μου”, “έχω πονοκέφαλο”, “έχω καταρροή”, όλοι αυτοί είναι κορονοϊοί απλώς δεν κάνουν τεστ”, εξηγεί ο ίδιος.

Στην πραγματικότητα κυκλοφορούν κι άλλοι ιοί που μπορεί αυτήν την εποχή να συμβάλλουν στη γενικότερη εικόνα, όμως τα περισσότερα περιστατικά είναι κορονοϊοί, όπως λέει ο επιστήμονας.

“Θα έλεγα ότι αν κάποιος θέλει να πάει σε μια εκδήλωση με πάρα πολύ κόσμο ή αν είναι να έρθει σε επαφή με ευάλωτους και είναι άρρωστος, να διαπιστώσει πρώτα αν έχει κορονοϊό και αν έχει να λειτουργήσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Αν δηλαδή έχει τελικά κορονοϊό να μην πάει σε εκδήλωση με πολύ κόσμο και να μην έρθει σε επαφή. Να τεθεί σε μια εκούσια καραντίνα και κοινωνική αποστασιοποίηση λίγων ημερών. Αυτό είναι το σωστό. Υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να περάσουμε στο επίπεδο της ατομικής ευθύνης και όχι σε οριζόντια μέτρα και υποχρεωτικότητες. Αυτά δεν συνάδουν με την φάση της πανδημίας”, σημειώνει ο Νίκος Τζανάκης.

«Δεν αποκλείεται τα νοσοκομεία να λάβουν μέτρα»
Η επιστροφή των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού (υποχρεωτική χρήση μάσκας και τεστ COVID-19 για τους επισκέπτες και συνοδούς ασθενών) στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου, δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία.

Στην πραγματικότητα πολλές κλινικές δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα μέτρα αυτά, λέει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης:

“Και στη δική μας κλινική (σ.σ. την Πνευμονολογική του ΠΑΓΝΗ) δεν έχω άρει τα μέτρα που αφορούν στους νοσηλευτές και τους γιατρούς. Ακολουθούμε τα μέτρα που ακολουθούσαμε στην πανδημία. Δηλαδή, φοράμε μάσκα συνεχώς και στις επαφές μας με τους αρρώστους και μεταξύ μας. Δεν νομίζω ότι στη φάση αυτή που βρισκόμαστε με την νέα παραλλαγή ενδείκνυται να αφήνουμε το περιθώριο να αυξάνονται τα κρούσματα γιατί κάποιος ευάλωτος θα την πληρώσει, κάποιος σοβαρά πάσχων θα την πληρώσει”, λέει ο Νίκος Τζανάκης.

Σχολιάζοντας δε την απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου Χατζηκώστα, υποστηρίζει ότι πλέον ο νόμος που δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου δίνει τη δυνατότητα στους Διοικητές των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, να λαμβάνουν μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας των ασθενών:

“Αν το Νοσοκομείο έχει πάρα πολλές συρροές κι έτσι όπως έχει δημοσιευθεί η τελευταία υπουργική απόφαση που αφορά στα μέτρα για τον κορονοϊό στα υγειονομικά συστήματα και τις υγειονομικές δομές, αφήνει το περιθώριο αυτενέργειας στα όργανα του νοσοκομείου. Ιεραρχικά δηλαδή, θα μπορεί ο Διοικητής να πάρει την απόφαση κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής Λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου. Με την εξέλιξη που θα έχει ο ιός το επόμενο διάστημα, ενδέχεται κι άλλα νοσοκομεία να λάβουν μέτρα”, καταλήγει ο γιατρός.

Πηγή: atropedia.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη (22/12)