Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑνακαλύφθηκε νέος δείκτης κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Ανακαλύφθηκε νέος δείκτης κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Έναν νέο πιθανό δείκτη κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες εντόπισαν ερευνητές του Karolinska Institutet. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of American College of Cardiology».

Η μελέτη δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα ενός αντιφλεγμονώδους αντισώματος (anti-PC) μπορεί να είναι ένας νέος δείκτης κινδύνου καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό ισχύει και για τους άνδρες.

Το αντίσωμα αυτό έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, μια χρόνια φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, όπως εξηγεί ο καθηγητής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής και επικεφαλής της Μονάδας Ανοσολογίας και Χρόνιων Παθήσεων του Karolinska Institutet, Γιόχαν Φρόστεγκαρντ.

Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 932 γυναίκες, με μέση ηλικία 66 έτη, επί 16 χρόνια. Από αυτές, οι 113 γυναίκες εμφάνισαν καρδιαγγειακή νόσο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα του αντισώματος anti-PC είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν μπορεί να δείξει ποιο επίπεδο αυτών των αντισωμάτων είναι προστατευτικό, κάτι που αποτελεί αντικείμενο επόμενης, μεγαλύτερης σε δείγμα έρευνας σε άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη τους μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της αθηροσκλήρωσης που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του anti-PC σε όσους εμφανίζουν επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα