Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΈξι κρυφά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι σας έχει κυριεύσει το άγχος

Έξι κρυφά σημάδια που αποκαλύπτουν ότι σας έχει κυριεύσει το άγχος

.

******

Νομίζετε πως αν είστε αγχωμένοι θα το καταλάβετε; Παρότι αυτό συμβαίνει συχνά εξίσου συχνό είναι να είστε αγχωμένοι, χωρίς να είστε απόλυτα σίγουροι για το τι αισθάνεστε – Δείτε έξι σημάδια από τα οποία θα αναγνωρίσετε ότι το άγχος έχει κυριεύσει τη ζωή σας

Το άγχος εμφανίζεται όταν δεν έχουμε το είδος του ελέγχου που θα θέλαμε στη ζωή μας. Μπορεί να βιώσουμε αυτό το συναίσθημα που προέρχεται από την απώλεια ελέγχου σε διάφορες καταστάσεις, όπως η εργασία, οι σχέσεις, αλλά και ως αποτέλεσμα της υπάρχουσας πανδημίας. Μπορούμε, επίσης, να βιώσουμε άγχος όταν σκεφτόμαστε μελλοντικά γεγονότα στα οποία μπορεί να μην έχουμε τον έλεγχο. Είναι πιθανό να είμαστε αγχωμένοι και παρόλα αυτά να φαινόμαστε ήρεμοι, να συμπεριφερόμαστε φυσιολογικά και να κατορθώνουμε σημαντικά πράγματα. Το άγχος δεν έχει να κάνει με το να φαινόμαστε ή να ενεργούμε νευρικά.

Ο Δρ. Evan Parks, Psy.D., κλινικός ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Αποκατάστασης Mary Free Bed και επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Michigan αναλύει τα έξι σημάδια που δείχνουν ότι είστε αγχωμένοι και δεν το αντιλαμβάνεστε και ότι το άγχος αυτό σχετίζεται με χρόνιο πόνο ή άλλα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως να βιώνετε.

1. Δυσκολεύεστε να ονοματίσετε τα συναισθήματά σας.
Αν περνάτε την ημέρα σας χωρίς να σκέφτεστε ιδιαίτερα πώς νιώθετε, αν έχετε δυσκολία να εξηγήσετε στους άλλους τι αισθάνεστε ή ρωτάτε σπάνια για το πώς αισθάνονται εκείνοι και δεν είστε σίγουροι τι σας κάνει να νιώθετε καλά ή άσχημα, μπορεί να αντιμετωπίζετε αλεξιθυμία (κατάσταση στην οποία το άτομο δεν μπορεί να κατανοήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του).

2. Ο χρόνιος πόνος ή άλλα προβλήματα υγείας άρχισαν σε μια περίοδο στρες ή αλλαγών.
Αν πάτε πίσω στον χρόνο, τότε που άρχισε να πονάει ο αυχένας ή η μέση σας ή εμφανίστηκε μια έντονη κόπωση, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι ήταν μια ιδιαίτερα μεταβατική ή στρεσογόνος περίοδος. Ίσως το πρώτο σας παιδί να ξεκίνησε το σχολείο, το μεγαλύτερο να έφυγε από το σπίτι, ο σύζυγός σας να πήρε σύνταξη, ένας γονιός να πέθανε, να πήρατε προαγωγή στη δουλειά, να αποφοιτήσατε από το πανεπιστήμιο ή να ξεκινήσατε μια καινούργια δουλειά. Οι αλλαγές και το στρες είναι ιδιαίτερα επώδυνα, καθώς η έλλειψη ελέγχου σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε άγχος.

3. Δε μοιράζεστε τις συναισθηματικές σας μεταπτώσεις με άλλους.
Οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί στο να μοιραστούν τη ζωή τους με άλλους μιλούν για τα συναισθήματά τους. Οι άνθρωποι που συνδέονται με τους άλλους κυρίως μέσω δραστηριοτήτων όπως η δουλειά, ο αθλητισμός ή οι συζητήσεις για την πολιτική, ίσως να μην μπαίνουν στην ουσία των πραγμάτων ώστε να μιλήσουν για αυτό που θέλουν ή αισθάνονται.

4. Δεν ξέρετε τι θέλετε.
Όταν οι βασικές μας ανάγκες για σύνδεση με τους άλλους, επάρκεια και αυτονομία δεν καλύπτονται, θα βιώσουμε αρνητικά συναισθήματα. Αν, όμως, δεν γνωρίζουμε τις ανάγκες μας μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε και τι αισθανόμαστε όταν αυτές δεν ικανοποιούνται.

5. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης δεν είναι υγιεινές.
Παρόλο που μπορεί να πείθετε τον εαυτό σας ότι είστε καλά, πίνετε περισσότερο αλκοόλ, ξεκινήσατε ξανά το τσιγάρο, ξοδεύετε περισσότερα χρήματα και χρόνο σε περιττά προϊόντα για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ύπνου, βλέπετε περισσότερη τηλεόραση και αντιδράτε με θυμό σε μικρές ή και καθόλου ενοχλήσεις.

6. Υποφέρετε από ανεξήγητο πόνο.
Αν έχετε απαιτητική ζωή και ανεκπλήρωτες ανάγκες αλλά χωρίς σαφώς ορισμένα συναισθήματα, ο χρόνιος πόνος θα μπορούσε να είναι αυτό που αισθάνεστε στο τέλος. Το στρες που αισθάνεστε στη δουλειά, η δυστυχία στο σπίτι, οι πιέσεις της ζωής γεννούν συναισθήματα που μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται προσοχή. Σκεφτείτε τον πόνο ως έναν εναλλακτικό τρόπο που έχει ο εγκέφαλος να σας τραβήξει την προσοχή σε κάτι που δεν είναι σωστό, αν το συναισθηματικό σύστημα προειδοποίησης είναι «απενεργοποιημένο».

Πηγή: ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα