Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου έχει ήδη αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την κατάσταση του μεταβολισμού. Φυσιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Laval του Καναδά διαπίστωσαν τον καθοριστικό ρόλο της διατροφής καθώς είδαν ότι μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λιπαρά μπορεί να διαταράξει τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος, το σύνολο δηλαδή των βακτηρίων, των ιών, των μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών που διαβιούν στο γαστρεντερικό σύστημα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology- Gastrointestinal and Liver Physiology.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ζωικό μοντέλο για να καθορίσουν τους βασικούς διατροφικούς παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου αλλά και πώς αυτοί συμβάλλουν στην παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Στα ποντίκια που τρέφονταν με μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλή σε λιπαρά, το εντερικό μικροβίωμα τροποποιήθηκε.
«Αποδεικνύεται ότι αυξάνοντας την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή σας και μειώνοντας την ποσότητα των λιπαρών, θα καταφέρετε να βελτιώσετε την υγεία σας, κάνοντας απλώς αυτές τις δύο πολύ σημαντικές αλλαγές», πρόσθεσε ο André Marette, Φυσιολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διατροφής και Λειτουργικών Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Laval του Καναδά (δείτε τον στο video που ακολουθεί).
Τα ευρήματα θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο προηγούμενα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το μικροβίωμα του εντέρου. Περισσότερα από 34 εκατομμύρια άτομα στην Αμερική πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ατόμων να έχει διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα του Marette ελπίζει να δοκιμάστει το μοντέλο και σε μια επερχόμενη κλινική μελέτη με ανθρώπους, με στόχο τη μείωση του κινδύνου των μεταβολικών νοσημάτων.