Στον περιορισμό της πρόσβασης των Ευρωπαίων εφήβων σε βίντεο γυμναστικής προχωρά το YouTube, με την αιτιολογία ότι η επανειλημμένη έκθεση σε ορισμένους τύπους βίντεο μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματος τους.
Συγκεκριμένα η πλατφόρμα βίντεο δήλωσε ότι θα σταματήσει να τους οδηγεί σε ορισμένους τύπους βίντεο για την υγεία και τη γυμναστική, ιδίως σε εκείνα που “εξιδανικεύουν” ορισμένους τύπους σώματος. Το YouTube έθεσε για πρώτη φορά αυτούς τους περιορισμούς στις ΗΠΑ πέρυσι και τώρα τους επεκτείνει στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, με την καθοδήγηση της συμβουλευτικής επιτροπής του για τη νεολαία και την οικογένεια. Ο νέος κανόνας αποτελεί μια προσπάθεια να αποτραπεί η διαμόρφωση “αρνητικών πεποιθήσεων για τους εαυτούς τους” από τους εφήβους, δήλωσαν ο Δρ Γκαρθ Γκράχαμ, επικεφαλής του YouTube Health, και ο Τζέιμς Μπέσερ, διευθυντής διαχείρισης προϊόντων του YouTube Youth, στη διεύθυνση. Ακριβέστερα το YouTube δήλωσε ότι θα περιορίσει πλέον τις επαναλαμβανόμενες προτάσεις βίντεο που:
- Ιδανικοποιούν συγκεκριμένα επίπεδα φυσικής κατάστασης ή ομάδες βάρους
- Συγκρίνουν και εξιδανικεύουν συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά, ή
- Είναι κοινωνικά επιθετικά, δηλαδή δείχνουν εκφοβισμό ή μάχες.
- Αυτοί οι τύποι περιεχομένου “μπορεί να είναι αβλαβείς ως μεμονωμένα βίντεο, αλλά θα μπορούσαν να είναι προβληματικοί για ορισμένους εφήβους εάν προβάλλονται επαναλαμβανόμενα”, δήλωσαν οι Graham και Beser.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να οδηγήσουν σε κακή εικόνα του σώματος, διατροφικές διαταραχές και προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση 50 μελετών από 17 χώρες που δημοσιεύθηκε πέρυσι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους που βλέπουν στο διαδίκτυο, να εσωτερικεύουν ένα πρότυπο λεπτού ή γυμνασμένου σώματος ως τον ιδανικό τύπο σώματος και να επιδίδονται σε αυτοαντικειμενοποίηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι επηρεάζονται εξίσου. Οι γυναίκες και τα κορίτσια, τα υπέρβαρα άτομα και όσοι έχουν ήδη κακή εικόνα του σώματος τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι άνθρωποι που αισθάνονται εντάξει με το σώμα τους και έχουν υψηλή παιδεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζονται λιγότερο – μια δυναμική που οι ερευνητές αποκαλούν “αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο κινδύνου”.
Παράλληλα μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι fitness YouTubers – που έχουν ονομαστεί κοινότητα “Fitspiration” – προωθούν ανθυγιεινές συμπεριφορές και ότι οι θεατές ενισχύουν αυτές τις πρακτικές στα σχόλια. Το YouTube ήδη περιορίζει την πρόσβαση των εφήβων σε κάποιο περιεχόμενο που αφορά διατροφικές διαταραχές και σωματικές μάχες. Με την νέα πολιτική, το YouTube μπορεί επίσης να ανακατευθύνει τους ανθρώπους σε τηλεφωνικές γραμμές αντιμετώπισης κρίσεων όταν αναζητούν πράγματα που σχετίζονται με αυτοκτονία, αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι συνεργάστηκε με οργανώσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία για να δημιουργήσει την ενημέρωση.
Το YouTube το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης για τους εφήβους, συνιστά βίντεο που είναι παρόμοια με εκείνα που ο θεατής έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να πέσουν σε βρόχους ανατροφοδότησης, παρακολουθώντας πολλά παρόμοια βίντεο στη σειρά και ενίοτε εμβαθύνοντας σε πιο ακραίο περιεχόμενο. Το YouTube και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν δεχθεί πυρά για την επίδρασή τους στην ψυχική υγεία και την ευημερία των νέων και ορισμένες κυβερνήσεις έχουν απειλήσει να επιβάλουν μέτρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Ofcom διέταξε τον Μάιο τις εταιρείες τεχνολογίας να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν οι αλγόριθμοί τους να “συνιστούν επιβλαβές περιεχόμενο στα παιδιά”, συμπεριλαμβανομένου περιεχομένου για αυτοτραυματισμό και διατροφικές διαταραχές. Η Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εγκρίθηκε το 2022, καλεί επίσης τους τεχνολογικούς κολοσσούς να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών σε περιεχόμενο που θα μπορούσε να βλάψει την “υγεία, τη σωματική, ψυχική και ηθική τους ανάπτυξη”.
Πηγή:euronews.com