Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΣοκολάτα: Γιατί την λαχταράμε όταν αγχωνόμαστε;

Σοκολάτα: Γιατί την λαχταράμε όταν αγχωνόμαστε;

Όταν αγχωνόμαστε, ο οργανισμός μας νιώθει ότι απειλείται. Έτσι, μπαίνει σε μια λειτουργία γνωστή ως «μάχης ή φυγής», μια από τις πιο ενστικτωδώς αντιδράσεις στον κίνδυνο. Εκεί έρχεται να μας… σώσει μια σοκολάτα. Πώς εξηγείται, όμως αυτό;

«Η λαχτάρα για σοκολάτα θεωρείται μια αντίδραση σε μια στρεσογόνο κατάσταση, καλύπτοντας την ανάγκη για πρόσληψη ενέργειας» εξηγεί η δρ. Nicky Keay, ενδοκρινολόγος και επίτιμη κλινική λέκτορας ιατρικής στο University College του Λονδίνου.

Αυτό σημαίνει ότι με την ενεργοποίηση της κορτιζόλης, της ορμόνης δηλαδή του στρες, δεσμεύεται από τον οργανισμό ενέργεια από το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που πυροδοτεί την επιθυμία για ζάχαρη.

«Με το άγχος, αυξάνεται η κορτιζόλη, η οποία καταναλώνει τα αποθέματα ενέργειας, οπότε νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι γλυκό για να ενισχύσουμε τα επίπεδα ενέργειας» διευκρινίζει.

Αυτές όμως οι γλυκές δόσεις ενέργειας δεν είναι και τόσο αθώες για τον οργανισμό, καθώς με την αύξηση της ζάχαρης, αυξάνεται και το σάκχαρο στο αίμα και πέφτει έπειτα κατακόρυφα.

Όπως εξηγεί η κλινική διατροφολόγος, δρ. Sarah Brewer, «όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, ενεργοποιείται η αντίδραση του σώματος «μάχης ή φυγής» στο στρες για να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) και λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία ως απαραίτητο καύσιμο για τους μυς και τον εγκέφαλο. Αυτή η αντίδραση στο άγχος, στη συνέχεια, προκαλεί πείνα, οπότε θα φάτε για να ανεβάσετε και τα επίπεδα καυσίμων σας και μπορεί να εμφανίσετε λιγούρες – ειδικά για γλυκές τροφές με υδατάνθρακες που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα».

Αυτή η άνοδος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα ενεργοποιεί την παραγωγή ινσουλίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει την πτώση των επιπέδων γλυκόζης σε χαμηλότερα επίπεδα από το συνηθισμένο και πάλι, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Γιατί επιλέγουμε ειδικά τη σοκολάτα;

Όπως εξηγεί η διατροφολόγος, η σοκολάτα έχει χαλαρωτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τα επίπεδα διαφόρων χημικών ουσιών που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η φαινυλαιθυλαμίνη.

Επιπλέον, η σοκολάτα περιέχει τρυπτοφάνη – μια χημική ουσία που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο τονώνοντας τη διάθεση, αλλά και θεοβρωμίνη, παρέχοντας παρόμοια αποτελέσματα στη διάθεση.

«Η μοναδική υφή της σοκολάτας, που λιώνει στο στόμα, δημιουργεί μια λαχταριστή αίσθηση και, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η σοκολάτα προκαλεί τόσο μεγάλο εθισμό» προσθέτει η διατροφολόγος.

Η ίδια συμβουλεύει να μην την αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, αλλά να είμαστε συνετοί στην κατανάλωσή της. Μπορούμε να επιλέξουμε τη μαύρη σοκολάτα, με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο αντί για σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα, με στόχο τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα