Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΠώς πρέπει να ξυπνήσετε κάποιον που κοιμάται βαθιά

Πώς πρέπει να ξυπνήσετε κάποιον που κοιμάται βαθιά

- Advertisement -

Όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν πρέπει να ξυπνήσουν από τον ύπνο, ειδικά όταν είναι πρωί, όμως ορισμένοι δυσκολεύονται ιδιαίτερα να σηκωθούν από το κρεβάτι, παρά τα αμέτρητα ξυπνητήρια που μπορεί να βάλουν.

Το healthline.com συγκέντρωσε οκτώ συμβουλές για να σηκωθεί κάποιος, παρόλο που κοιμάται βαθιά. Βέβαια, τα αποτελέσματα δεν είναι σίγουρα, καθώς χρειάζεται διαφορετικός χειρισμός σε κάθε περίπτωση και οργανισμό.

Ακολουθούν οκτώ συμβουλές για να σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι, ενώ κοιμάται βαθιά:

1.Μουσική
Μελέτη του 2020 έδειξε ότι η μουσική βοηθάει την αίσθηση αδράνειας του ύπνου, με το άτομο να αρχίζει σιγά-σιγά να αντιδρά νοητικά.

Έτσι, η εύρεση του σωστού τραγουδιού ή του κατάλληλου στυλ μουσικής μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να ξυπνήσει κάποιος που συχνά κοιμάται βαριά και ενδεχομένος ενοχλείται ιδιαίτερα από το ξυπνητήρι.

2.Φώτα αφύπνισης
Όπως μπορεί κάποιος να προγραμματίσει ένα ξυπνητήρι να χτυπάει συγκεκριμένη ώρα κατά την διάρκεια της ημέρας, έτσι ακριβώς μπορεί να προγραμματίσει και τα φώτα αφύπνισης.

Πρόκειται για μπτήρες που σιγά-σιγά γίνονται όλο και πιο φωτεινοί ανάλογα με την ώρα που έχει οριστεί.

Το φως που θα εκπέμπεται σταδιακά στο δωμάτιο λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει κάποιον να σηκωθεί, ενώ επειδή θα εκπέμπεται σιγά, είναι δύσκολο να θελήσει κάποιος ασυναίσθητα να το απενεργοποιήσει.

3.Φυσικό φως
Βεβαίως, το παραπάνω μπορεί να γίνει και με το φυσικό φως, μόνο που θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο και μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή μέσα στην μέρα.

Εξάλλου έρευνες έχουν δείξει πως το πρωινό φως βοηθά στην καταστολή της μελατονίνης, της ορμόνης που διευκολύνει τον ύπνο, ενώ αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, τα οποία βοηθούν να αισθάνεται ένα άτομο εγρήγορση και πιο ξύπνιο.

4.Κινητό τηλέφωνο
Το κινητό τηλέφωνο δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως ξυπνητήρι με επαναλαμβανομενες ειδοποιήσεις αφύπνισης, αλλά και να προσφέρει πολλά περισσότερα εργαλεία.

Συγκεκριμένα, μπορεί κάποιος να βάλει μουσική στο ξυπνητήρι του, να προσθέσει ένα παζλ ως κωδικό για να απενεργοποιήσει την αφύπνιση, ή να στείλει ένα μήνυμα σε κάποιον.

Ειδικά το τελευταίο, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά ιδιαίτερα, επειδή ο εγκέφαλος αρχίζει να αποβάλει την επιθυμία για ύπνο, καθώς εκείνη τη στιγμή λειτουργεί για να φέρει εις πέρας άλλα πράγματα, ειδικά κάτι που αφορά τον τομέα της επικοινωνίας.

Γυναίκα κλείνει ξυπνητήρι
5.Ψυχική διέγερση
Ειδήσεις στη τηλεόραση, ραδιόφωνο ή και ένα βίντεο, ενδεχομένως βοηθήσει κάποιον που κοιμάται βαθιά να σηκωθεί.

6.Μυρωδιές
Επίσης, ένας τρόπος για να ξυπνήσει κάποιος είναι αν υπάρχουν μυρωδιές στο χώρο που κοιμάται, από ευχάριστα πράγματα που θα του τραβήξουν την προσοχή. Έτσι, η μυρωδιά του πρωινού, ενός καφέ ή μπέικον μπορεί να κάνει κάποιον να ξυπνήσει.

7.Απόσταση από το ξυπνητήρι
Ο πιο καθιερωμένος τρόπος για να σηκώνεται κάποιος από το κρεβάτι, είναι να βάζει το ξυπνητήρι αρκετά μακριά, ώστε να περπατήσει για να το απενεργοποιήσει, όχι όμως τόσο μακριά, που να μην μπορεί να το ακούσει.

8.Πρόγραμμα ύπνου
Εντούτοις, ένας τρόπος για να μπορεί κάποιο άτομο να σηκωθεί από το κρεβάτι, είναι να κοιμάται, αλλά και να ξυπνάει σε ένα συγκεκριμένο ωράριο.

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο ξεκουράζεται επαρκώς ο οργανισμός, αλλά η απουσία αλλαγών, τον βοηθάει να προσαρμοστεί καλύτερα και να γνωρίζει ο εγκέφαλος πότε πρέπει να βγει από το στάδιο του ύπνου.

Τηρήστε ένα πρόγραμμα
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξυπνάτε σταθερά στην ώρα σας είναι να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου κάθε μέρα της εβδομάδας.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η υπερβολική μεταβλητότητα στην ώρα που πηγαίνετε για ύπνο και στην ώρα που ξυπνάτε μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ύπνο και άλλες κακές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής.

Ακολουθώντας ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης, το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας μπορεί να αναπτύξει μια νέα ρουτίνα. Με τον καιρό, αυτή η ρουτίνα μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο και το ξύπνημα σε τακτική ώρα κάθε μέρα.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα