Τα αυγά είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνη προσθήκη στην υγιεινή διατροφή σας.
“Παρόλο που οι περισσότεροι αναρρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από μια τροφιμογενή ασθένεια, μερικοί μπορεί να αναπτύξουν χρόνια, σοβαρά, ή ακόμη και απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας”, εξηγεί μια έκθεση ασφάλειας αυγών που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Για τον λόγο αυτό, η ασφάλειά σας εξαρτάται από την λήψη απλών προφυλάξεων ασφαλείας, όταν χειρίζεστε αυγά και αναγνωρίζετε τα σημάδια αλλοίωσης.
Αν σπάσετε αυγά και δείτε να έχουν μια ροζ ή ιριδίζουσα απόχρωση πετάξτε τα άμεσα
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), πρέπει να πετάξετε τα αυγά σας αμέσως εάν παρατηρήσετε ότι τα ασπράδια έχουν «ροζ ή ιριδίζουσα» απόχρωση. Η αλλαγή χρώματος ή ο ιριδισμός, όσο απαλός και αν είναι, μπορεί να υποδηλώνει αλλοίωση λόγω βακτηρίων ψευδομονάδας (Pseudomonas). Αυτός είναι ο πιο συχνός τύπος αλλοίωσης στα αυγά και η κατανάλωση αυγών μολυσμένων με τέτοια βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, λένε οι ειδικοί.
«Αυτό το βακτήριο παράγει μια πρασινωπή, φθορίζουσα, υδατοδιαλυτή χρωστική ουσία στο ασπράδι του αυγού. Αν συναντήσετε ένα αυγό με ένα ασπράδι αυγού εκτός κανονικού χρώματος, πετάξτε το», συνιστούν οι ειδικοί στο Κέντρο Ασφάλειας Αυγών.
Η αλλοίωση από ψευδομονάδες μπορεί να προκαλέσει και άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές στα αυγά
Εκτός από το να προσέχετε τον ροζ, ή ιριδίζοντα χρωματισμό, μια μελέτη λέει ότι υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι τα αυγά σας είναι μολυσμένα με βακτήρια Pseudomonas.
“Τα χαλασμένα αυγά εκπέμπουν διαφορετικές άσχημες μυρωδιές, όπως ξινή, μούχλα, ή φρουτώδη”, προειδοποιεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Poultry Science. Εκτός από τις αλλαγές στο χρώμα του ασπραδιού, το οποίο μπορεί επίσης μερικές φορές να φαίνεται πράσινο, το ασπράδι υγροποιείται, γίνεται ινώδες και σχηματίζεται μια υπόλευκη και αργότερα καφετί κρούστα στον κρόκο”, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Δεν είναι όλες οι παραλλαγές χρώματος στα αυγά σημάδια επικινδυνότητας
Αν και ορισμένες παραλλαγές χρώματος σηματοδοτούν αλλοιώσεις, άλλες είναι απολύτως ασφαλείς. «Ένα θολό ασπράδι αυγού είναι ένα σημάδι ότι το αυγό είναι πολύ φρέσκο. Ένα διαυγές ασπράδι αυγού είναι ένδειξη ότι το αυγό γερνάει», σύμφωνα με το USDA. «Το χρώμα του κρόκου ποικίλλει σε αποχρώσεις του κίτρινου ανάλογα με τη διατροφή της κότας. Αν τρώει πολλά φυτά με κίτρινο-πορτοκαλί χρωστικές, ο κρόκος θα γίνει πιο σκούρος κίτρινος», προσθέτουν ειδικοί.
Επιπλέον, είναι φυσιολογικό να παρατηρήσετε μια μικρή ποσότητα κόκκινου στα αυγά σας. «Οι κηλίδες αίματος προκαλούνται από ρήξη ενός ή περισσότερων μικρών αιμοφόρων αγγείων στον κρόκο κατά τη στιγμή της ωορρηξίας. Δεν υποδηλώνει ότι το αυγό είναι μη ασφαλές», σημειώνουν οι ειδικοί του USDA.
Μπορείτε να αποφύγετε την μόλυνση λαμβάνοντας μερικές προφυλάξεις ασφαλείας
Αν και η κατανάλωση χαλασμένων αυγών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες, αν ακολουθείτε πρακτικές ασφαλούς χειρισμού, τότε ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Σύμφωνα με την δρ. Deana R. Jones, ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Πτηνοτροφίας του USDA, “συνιστάται πάντα η ψύξη, το πλύσιμο των χεριών και η φροντίδα για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης, όπως συμβαίνει με κάθε ωμό γεωργικό εμπόρευμα”.
Η δρ. Jones συνιστά να αποθηκεύετε τα αυγά στο κουτί που τα αγοράσατε και να τα τοποθετείτε σε ένα ράφι στο ψυγείο σας και όχι στην πόρτα του. Επιπλέον, η δρ. Jones προτείνει να περιορίσετε το πόσο συχνά ανοίγετε και κλείνετε την πόρτα του ψυγείου σας για να διατηρείτε ομοιόμορφες θερμοκρασίες 7 °C ή χαμηλότερες, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλοίωσης.
Πηγή: iatropedia.gr