Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΠΟΥ: Τέρμα οι επιπλέον δόσεις εμβολίου για τους ενήλικες

ΠΟΥ: Τέρμα οι επιπλέον δόσεις εμβολίου για τους ενήλικες

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα εμβόλια αναθεώρησαν τις παγκόσμιες συστάσεις εμβολιασμού κατά του Covid-19, και τα υγιή παιδιά και οι έφηβοι που θεωρούνται χαμηλής επικινδυνότητας μπορεί να μην χρειάζεται να εμβολιαστούν.

Ο επικαιροποιημένος οδικός χάρτης έχει σχεδιαστεί για να δώσει προτεραιότητα στα εμβόλια Covid-19 για όσους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου και σοβαρής νόσησης, σύμφωνα με τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τον Εμβολιασμό (SAGE) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Για όσους είναι κάτω των 60 ετών με μέσο κίνδυνο για την υγεία τους, όπως και για τα παιδιά και τους εφήβους 6 μηνών με 17 ετών με συννοσηρότητες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη λήψη επιπλέον αναμνηστικών δόσεων, αλλά «τα οφέλη για την υγεία είναι μικρά».

Οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση.

Η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα ειδικών για τον εμβολιασμό (SAGE) του ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες συστάσεις της μετά τη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα.

Οι νέες συστάσεις της SAGE αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον και το υψηλό επίπεδο ανοσίας που έχει πλέον ο παγκόσμιος πληθυσμός χάρη στις μολύνσεις και το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, σημείωσε ο ΠΟΥ.

Οι νέες εξορθολογισμένες συστάσεις επικεντρώνονται σε ομάδες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου.

Η SAGE συνιστά πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου Covid-19 για ομάδες υψηλής προτεραιότητας, όπως οι ηλικιωμένοι, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα όλων των ηλικιών, οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της υγείας και οι έγκυες έξι ή 12 μήνες μετά την τελευταία αναμνηστική δόση.

Για τα άτομα μεσαίου κινδύνου, η ομάδα συνιστά τον πρωτογενή εμβολιασμό και τις πρώτες αναμνηστικές δόσεις, αλλά δεν συνιστά πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει παιδιά και εφήβους με κινδύνους για την υγεία και υγιείς ενήλικες ηλικίας κάτω των 60 ετών περίπου.

Για τα υγιή παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως 17 ετών, η ομάδα δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού με βάση παράγοντες όπως η επιβάρυνση από τη νόσο και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Ο ΠΟΥ ερευνά νέα εμβόλια τα οποία καλύπτουν μεγάλο εύρος παραλλαγμένων στελεχών, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης της ασθένειας.

Παράλληλα εξετάζει νέες μεθόδους χορήγησης των εμβολίων, όπως μέσω της μύτης, από στόματος ή μέσω του δέρματος.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα