Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΠαραγωγικότητα: 10 πρωινές συνήθειες που τη «σκοτώνουν»

Παραγωγικότητα: 10 πρωινές συνήθειες που τη «σκοτώνουν»

.

Δεν μπορούμε όλοι να είμαστε πρωινοί άνθρωποι, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας.Τα πρωινά σηματοδοτούν την έναρξη της ημέρας και εισάγουν νέα αισιοδοξία. Ωστόσο, λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής μας, πολλοί από εμάς καταλήγουν να υιοθετούν κάποιες κακές πρωινές συνήθειες που δεν ευνοούν την παραγωγικότητα.

Σε τέτοιο βαθμό που, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι μας βλάπτουν, διστάζουμε να αλλάξουμε τους τρόπους μας, εφόσον μας βοηθούν να παραμείνουμε μπροστά από τους άλλους.

Παρόλο που μπορεί να μην έχουν άμεσο αντίκτυπο σε εμάς, αυτές οι κακές πρωινές συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και ψυχική μας ευεξία.

Ως εκ τούτου, ίσως πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να τις αναγνωρίσουμε και να τις αλλάξουμε. Ακολουθούν μερικές πρωινές συνήθειες που μπορεί να σας κάνουν λιγότερο παραγωγικούς κατά τη διάρκεια της ημέρας:

1. Τσεκάρετε το τηλέφωνό σας μόλις ξυπνήσετε
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ασχολούμαστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρωί–πρωί, καθώς μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αγχωμένοι και ανήσυχοι ανάλογα με το τι διαβάζουμε.

2. Πατάτε αναβολή (snooze) στο ξυπνητήρι σας
Μία από τις χειρότερες πρωινές συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα και την υγεία είναι το πάτημα του κουμπιού snooze του ξυπνητηριού. Μειώνει τον χρόνο που θα έπρεπε να αφιερώνουμε στην ψυχολογική προετοιμασία και την ετοιμασία για την ημέρα, γεγονός που αυξάνει το άγχος μας.

Η αναβολή διαταράσσει επίσης την αδράνεια του ύπνου μας. Αντ‘ αυτού, θα πρέπει είτε να κοιμόμαστε νωρίς είτε να βάζουμε ένα ξυπνητήρι για μια ρεαλιστική ώρα κατά την οποία μπορούμε να ξυπνήσουμε και να νιώσουμε φρέσκοι. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον κύκλο του ύπνου μας, αντιστεκόμενοι στη συνήθεια να χτυπάμε το ξυπνητήρι.

3. Παραλείπετε το πρωινό
Breakfast σημαίνει «σπάσιμο της νηστείας» (breaking the fast), δηλαδή φαγητό μετά από έναν μακρύ κύκλο ύπνου επτά έως οκτώ ωρών. Το να πεινάμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία μας. Επιπλέον, αυτό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

4. Δεν έχετε to-do list
Το να έχετε έναν στόχο ή να απαριθμείτε πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα είναι πολύ σημαντικό. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κατάλογος επιτρέπει στο υποσυνείδητο μυαλό μας να παρακολουθεί το πρόγραμμα ακόμη και όταν κοιμόμαστε και μας προετοιμάζει να ξυπνήσουμε την πρώτη φορά που χτυπάει το ξυπνητήρι.

Αυτό κάνει τα πρωινά μας εύκολα και δεν νιώθουμε ποτέ την ανάγκη να συνεχίσουμε να χαλαρώνουμε στο κρεβάτι. Μια λίστα εργασιών βοηθά στην ολοκλήρωση όλων των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί για την ημέρα.

5. Αφήνετε το κρεβάτι άστρωτο
Αν και το στρώσιμο του κρεβατιού μας μπορεί να φαίνεται σαν κάτι που σχετίζεται μόνο με την εμφάνιση του σπιτιού μας, μας βοηθά πραγματικά να προετοιμαστούμε για μια παραγωγική μέρα. Μας προετοιμάζει ψυχολογικά και ενισχύει τη ροή θετικής ενέργειας στο δωμάτιο.

6. Ξεκινάτε τη μέρα με ειδήσεις
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το να ξεκινάμε τη μέρα μας με ειδήσεις δεν είναι ιδανικά μια καλή πρωινή συνήθεια, καθώς μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, το να ενημερωνόμαστε για τις ειδήσεις και να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας είναι απαραίτητο, γι’ αυτό προσπαθήστε να το κάνετε μετά την ολοκλήρωση της πρωινής ρουτίνας.

7. Δεν έχετε πρωινή ρουτίνα άσκησης
Το να κάνουμε την άσκηση μέρος του πρωινού μας προγράμματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας. Αυξάνει τη τη σωματική και πνευματική παραγωγικότητα και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού που μας κρατά σε φόρμα.

8. Ξεχνάτε να ενυδατωθείτε
Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού πρωί–πρωί και η διατήρηση της ενυδάτωσης καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προάγει ένα υγιές έντερο και μεταβολισμό. Η πρωινή ενυδάτωση μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέψει τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.

9. Πίνετε καφέ
Ναι, η κατανάλωση καφέ το πρωί συγκαταλέγεται στη λίστα με τις κακές πρωινές συνήθειες και δεν είναι καλή ιδέα να το κάνετε πριν από τις 9:30 π.μ.

Σύμφωνα με έρευνες, ο οργανισμός μας δημιουργεί φυσιολογικά περισσότερη κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες που ρυθμίζει την ενέργεια μεταξύ των οκτώ και εννέα το πρωί. Η κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας μπορεί να μπερδέψει το φυσικό μας σύστημα παρακολούθησης της κορτιζόλης.

10. Ξεκινώντας τη μέρα σας με επιδόρπιο
Πάντα να σκέφτεστε να τρώτε πρωινό το πρωί πριν φάτε οποιοδήποτε επιδόρπιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση γλυκού με άδειο στομάχι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου βραχυπρόθεσμα.

Η κατανάλωση ενός υγιεινού, πλούσιου πρωινού σταθεροποιεί την περιεκτικότητα σε σάκχαρα στο φαγητό που καταναλώνουμε και διατηρεί το έντερο υγιές, χωρίς να μας κάνει να αισθανόμαστε φουσκωμένοι.

Επίσης, οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τροφών που προάγουν τον καλύτερο μεταβολισμό και είναι εύπεπτες το πρωί.

Πηγή: vita.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα