Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΟδηγός επιβίωσης στο κρύο και το χιόνι

Οδηγός επιβίωσης στο κρύο και το χιόνι

.

Η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι πλέον εδώ και αρκετές περιοχές έχουν καλυφθεί με χιόνι. Το «ντύσιμο» της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας στα λευκά συνοδεύεται, όπως θα ήταν αναμενόμενο, από χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία, ιδιαίτερα στα άτομα της τρίτης ηλικίας και τις ευπαθείς ομάδες.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να προστατευτούμε από το κρύο;

 

Ντυθείτε Σωστά

Ο κυριότερος τρόπος για να προστατευτείτε από το κρύο είναι να φορέσετε πολλά ρούχα. Προσοχή! Είναι προτιμότερο να φορέσετε πολλά λεπτά ρούχα παρά λίγα και χοντρά. Τα ρούχα που πρέπει να φοράμε στο κρύο πρέπει κατά προτίμηση να είναι άνετα και όχι στενά. Τα εξωτερικά ρούχα πρέπει επίσης να είναι αδιάβροχα και αντιανεμικά. Οι αρνητικές επιδράσεις από το κρύο πολλαπλασιάζονται όταν υπάρχει έντονος άνεμος, επομένως είναι σημαντικό να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα.

Για να προστατεύσετε τα χέρια σας φορέστε γάντια. Τα μάλλινα γάντια είναι αυτά που πρέπει να προτιμήσετε καθώς διατηρούν καλύτερα τη θερμότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη γαντιών.

Για τα πόδια σας είναι σημαντικό να τα διατηρήσετε στεγνά και ζεστά. Για το σκοπό φορέστε εσωτερικά κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία και πάνω από αυτές βάλτε ένα δεύτερο ζευγάρι μάλλινες κάλτσες. Επίσης προτιμήστε τις ψηλές από τις κοντές κάλτσες.

Αν χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι βάλτε παπούτσια που δεν γλιστρούν στο χιόνι καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πτώσεων και καταγμάτων.

Φορέστε κασκόλ το οποίο καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας καθώς έτσι προστατεύετε καλύτερα τους πνεύμονές σας, μην επιτρέποντας στον κρύο αέρα να εισέλθει σε αυτούς.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε επίσης να φορέσετε γυαλιά ηλίου καθώς έτσι προστατεύετε τα μάτια σας από την αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι.

Πίνετε αρκετά υγρά αλλά αποφύγετε το αλκοόλ

Εφόσον ο γιατρός δεν σας έχει απαγορεύσει να πίνετε πολλά υγρά, πίνετε αρκετό νερό, έτσι ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Αρκετοί πιστεύουν ότι το αλκοόλ βοηθά στο κρύο, ωστόσο αυτό δεν είναι αληθές. Στην πραγματικότητα, το αλκοόλ ναι μεν σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, ωστόσο προκαλεί απώλεια θερμότητας και αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Μεριμνήστε για τα φάρμακά σας

Καθώς η διάρκεια της κακοκαιρίας σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι παρατεταμένη, φροντίστε να έχετε προμηθευτεί τα φάρμακά σας πριν από αυτή έτσι ώστε να μην χρειαστεί να εκτεθείτε στο κρύο.

Επικοινωνήστε επίσης με τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας και ρωτήστε τον αν κάποιο φάρμακο από την αγωγή σας μπορεί να σας καταστήσει πιο ευάλωτους στο κρύο.

Προστατεύστε τα παιδιά

Αρκετές δραστηριότητες που σχετίζονται με το χιόνι μπορεί να είναι ευχάριστες για τα παιδιά, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς συχνά το παιχνίδι μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα. Μην αφήνετε τα παιδιά πολλή ώρα στο χιόνι και βεβαιωθείτε ότι έχουν ντυθεί καλά. Αποφύγετε ωστόσο το κασκόλ, καθώς μπορεί να προκαλέσει πνιγμό, ιδιαίτερα σε παιδιά μικρών ηλικιών.

Προσοχή στη διατροφή!

Μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα αν πρέπει να βγείτε από το σπίτι. Προτιμήστε μικρά σνακ καθώς οι μεγάλες μερίδες φαγητού αναγκάζουν περισσότερο αίμα να συγκεντρωθεί στο γαστρεντερικό σύστημα, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος προς τα άκρα. Αν και τα λιπαρά γεύματα ενισχύουν το μεταβολισμό, αυξάνοντας έτσι τη θερμότητα που παράγει ο οργανισμός, είναι προτιμότερο να μην έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού πριν βγείτε από το σπίτι.

Αν χρειαστεί να οδηγήσετε

Σε περίπτωση που χρειαστεί να οδηγήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα και είστε σε θέση να οδηγήσετε. Πριν ξεκινήσετε για τον προορισμό σας, ενημερώστε κάποιο φίλο ή συγγενή για την πορεία που θα ακολουθήσετε έτσι ώστε να γνωρίζει πού θα κινηθεί σε περίπτωση που χρειαστείτε οδική βοήθεια. Βεβαιωθείτε επίσης ότι το κουτί πρώτων βοηθειών του αυτοκινήτου σας είναι επαρκώς εξοπλισμένο. Παρακολουθήστε επίσης το δελτίο καιρού και αποφύγετε να βγείτε από το σπίτι σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας.

Προφυλαχθείτε από την Υποθερμία

Η παρατεταμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση υποθερμίας, δηλαδή πολύ χαμηλή θερμοκρασία του οργανισμού. Η παραπάνω επίδραση μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αναζητήσει βοήθεια καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει υποθερμία.
Αν και η υποθερμία εμφανίζεται πιο συχνά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να παρουσιαστεί και σε υψηλότερες αν βρέχει, ο ασθενής παρουσιάζει εφίδρωση ή υπάρχει έντονος άνεμος.

Μεριμνήστε για τα Κατοικίδια Ζώα

Βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδια βρίσκονται σε κλειστό χώρο και δεν είναι εκτεθειμένα στην κακοκαιρία. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ελέγχετε το νερό του ζώου κάθε 1-2 ώρες για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει παγώσει. Η βόλτα δεν πρέπει να διαρκεί επίσης περισσότερο από 10 λεπτά καθώς ο πάγος μπορεί να τραυματίσει τα πόδια του ζώου.

Πηγή: ygeiamou.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα