Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΜπρόκολο: «Ασπίδα» στη νόσο του Crohn οι φύτρες του

Μπρόκολο: «Ασπίδα» στη νόσο του Crohn οι φύτρες του

.

Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες δίαιτες, όπως εκείνες που περιλαμβάνουν φύτρες από μπρόκολο ή από άλλα σταυρανθή λαχανικά, μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ), σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο mSystems.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σε ποντίκια ένα δημοφιλές μοντέλο ιντερλευκίνης-10 (IL-10-KO). Σκοπός ήταν να διερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις του ανοσοποιητικού τους συστήματος ως προ το αν τα ποντίκια τρέφονταν ή όχι με φύτρες μπρόκολου.

Επίσης ήθελαν να δουν πώς τα μικρόβια που προκαλούν ΙΦΝΕ θα χρησιμοποιούσαν μια ανενεργή ένωση στις φύτρες του μπρόκολου για να δημιουργήσουν μια αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στο έντερο. Τέλος, ήθελαν να προσδιορίσουν εάν, και κατά πόσον, μια δίαιτα που περιέχει φύτρες μπρόκολου ανακουφίζει τα συμπτώματα της νόσου του Crohn, δεδομένων των αντιφλεγμονωδών μεταβολιτών που υπάρχουν εγγενώς στα λάχανα.

Η έρευνα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τέσσερις ομάδες ποντικών IL-10-KO στην μελέτη. Στον πρώτο γύρο, είχαν εγγραφεί νεότερα ποντίκια ηλικίας τεσσάρων εβδομάδων που έτρωγαν την τυπική τροφή όλη την ώρα, καθώς και ποντίκια που έτρωγαν ίδια τροφή αλλά με ανακατεμένες ωμές φύτρες μπρόκολου.

Στον δεύτερο γύρο, εξέτασαν τις ίδιες δύο ομάδες, αλλά τα ποντίκια ήταν ηλικίας επτά εβδομάδων. Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα να κατανοήσουν την ανάπτυξη των φλεγμονωδών ενώσεων στην πρώιμη ζωή, γι’ αυτό μελέτησαν τα μοντέλα ποντικιών με νόσο Crohn στο νεανικό στάδιο (ηλικίας 4-6 εβδομάδων) και στο στάδιο της εφηβείας (7-9 εβδομάδων) με την ελπίδα να κατανοήσουν καλύτερα το πώς οι αλληλεπιδράσεις του μικροβιώματος και η σοβαρότητα της νόσου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

Τα ποντίκια τράφηκαν για επτά ημέρες για να εγκλιματιστούν στην αντίστοιχη δίαιτά τους προτού οι ερευνητές προκαλέσουν συμπτώματα. Εν συνεχεία τα ποντίκια παρέμειναν στη δίαιτά τους για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ η ασθένεια προχωρούσε.

Για την πρόκληση συμπτωμάτων, νέα υγιή ποντίκια που φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια προστέθηκαν στο κλουβί. Δεδομένου ότι τα ποντίκια IL-10-KO στην μελέτη δεν μπορούν να παράγουν IL-10, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δυσκολεύεται να ανεχθεί το μικροβίωμα του εντέρου των ασθενών ποντικιών. Έτσι, τα νέα μικρόβια στο κλουβί τους προκάλεσαν κολίτιδα και συμπτώματα Crohn.

Για τις επόμενες 15-16 ημέρες μετά την μόλυνση, οι ερευνητές ζύγιζαν τακτικά τα ποντίκια και συνέλεγαν δείγματα κοπράνων για να αξιολογήσουν τυχόν σημάδια ανάπτυξης κολίτιδας.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τους ιστούς του εντέρου και τις μικροβιακές κοινότητες που υπήρχαν σε όλα τα ποντίκια, καθώς και την παρουσία ορισμένων δεικτών φλεγμονής και μεταβολιτών του μπρόκολου στο αίμα. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι είδη μικροβίων ζούσαν σε συγκεκριμένα μέρη του εντέρου. Με άλλα λόγια, ήθελαν να καταλάβουν πώς η δίαιτα με τις φύτρες μπρόκολου επηρέασε τη μικροβιακή βιογεωγραφία στα ποντίκια με νόσο του Crohn, αφού δεν μπορούν κάνουν ίδιες μελέτες σε ανθρώπους.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
«Βρήκαμε πολλά συναρπαστικά αποτελέσματα από αυτήν την μελέτη. Πρώτον, δείξαμε ότι τα ποντίκια που έτρωγαν τη δίαιτα με φύτρες μπρόκολου είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση ενός αντιφλεγμονώδους μεταβολίτη που ονομάζεται σουλφοραφάνη στο αίμα τους. Παρόλο που τα ποντίκια μας ήταν ανοσοκατεσταλμένα και είχαν κολίτιδα, αυτή η αύξηση της σουλφοραφάνης τα προστάτευσε από σοβαρά συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, αίμα στα κόπρανα και διάρροια”, δήλωσε η Lola Holcomb, επικεφαλής συγγραφέας και υποψήφια διδάκτωρ στο Graduate School of Biomedical Sciences and Engineering του πανεπιστημίου του Maine.

Η Lola Holcomb ίναι μέλος ενός εργαστηρίου με επικεφαλής τη δρ. Suzanne Ishaq, αντίστοιχη συγγραφέα της μελέτης και βοηθός καθηγήτρια ζωικών και κτηνιατρικών επιστημών στην School of Food and Agriculture του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πιο νεαρά ποντίκια ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη δίαιτα με τις φύτρες μπρόκολου. Είχαν ηπιότερα συμπτώματα ασθένειας και πλουσιότερες μικροβιακές κοινότητες του εντέρου.

«Με απλά λόγια, διαπιστώσαμε ότι από τις τέσσερις ομάδες που μελετήσαμε, τα νεότερα ποντίκια που έλαβαν διατροφή με φύτρες μπρόκολου είχαν τα πιο ήπια συμπτώματα ασθένειας και την πιο ισχυρή μικροχλωρίδα του εντέρου», είπε η Holcomb.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι φύτρες μπρόκολου, οι οποίες καλλιεργούνται εύκολα και βρίσκονται στα παντοπωλεία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγική θεραπείας για ασθενείς με ΙΦΝΕ.

Πηγή: onmed.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



Διαβάστε Ακόμα

Νέα σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική