Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΚολπική μαρμαρυγή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο

Η κολπική μαρμαρυγή θεωρείται ένας από τους κύριους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η επαναλαμβανόμενη, ταχεία και ακανόνιστη καρδιακή σύσπαση των κόλπων της καρδιάς. Οι περισσότεροι ασθενείς την αναπτύσσουν κατά την ενηλικίωση. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και μπορεί να διαγνωστεί με μη επεμβατικές μελέτες, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Πώς η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο

Ένα εγκεφαλικό είναι όταν συμβαίνει εγκεφαλική βλάβη λόγω διακοπής της ροής του αίματος σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο. Συνήθως προκαλείται από θρόμβο αίματος. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστούν μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο, ή μπορούν να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο από την καρδιά ή τις καρωτιδικές αρτηρίες (που βρίσκονται στον λαιμό).

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβου αίματος, ειδικά στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Είναι ευρέως κατανοητό ότι ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός της κολπικής μαρμαρυγής προκαλεί τη συγκέντρωση αίματος στον αριστερό κόλπο, όπου αυξάνεται η πιθανότητα σχηματιστεί θρόμβος.

Ένας θρόμβος αίματος στον αριστερό κόλπο μπορεί τελικά να ταξιδέψει στον εγκέφαλο με την ακόλουθη διαδρομή:

  • Το οξυγονωμένο αίμα ρέει από τα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων προς τον αριστερό κόλπο.
  • Το αίμα ρέει από τον αριστερό κόλπο προς την αριστερή κοιλία και στη συνέχεια εξέρχεται της καρδιάς μέσω της αορτής (η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος).
  • Η αορτή διακλαδίζεται σε μικρότερες αρτηρίες, συμπεριλαμβανομένων αγγείων που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο.

Ένας θρόμβος που σχηματίζεται στον αριστερό κόλπο λόγω κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να ταξιδέψει μέσω αυτής της διαδρομής σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό

  • Η κολπική μαρμαρυγή οδηγεί σε πενταπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού.
  • Για άτομα άνω των 80 ετών είναι η άμεση αιτία για το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων.
  • Τα αντιπηκτικά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω κολπικής μαρμαρυγής κατά περίπου τα 67%.

Πώς μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή

Εάν διαγνωστείτε με κολπική μαρμαρυγή, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού.

Οι βασικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Πρόληψη θρόμβων αίματος: Τα φάρμακα για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος περιλαμβάνουν βαρφαρίνη, νταμπιγατράνη, ριβαροξαμπάνη, απιξαμπάνη, εδοξαμπάνη, ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη. Η λήψη φαρμάκων για την πρόληψη θρόμβων αίματος μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου 67% σε άτομα που έχουν κολπική μαρμαρυγή.
  • Ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού: Η φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού μπορεί να αποτρέψει τη συγκέντρωση αίματος στην καρδιά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού.
  • Επεμβατικές θεραπείες: Για μερικούς ασθενείς, μπορεί να χρειαστεί βηματοδότης, ή χειρουργική επέμβαση για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού.

Το πλάνο θεραπείας σας μπορεί να καθοριστεί από το πόσο συχνά έχετε κολπική μαρμαρυγή, καθώς και από άλλους παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

πηγή aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας


 

Διαβάστε Ακόμα