Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚλινικές δοκιμές φαρμάκου που αναγεννά τα δόντια ξεκινούν Ιάπωνες επιστήμονες

Κλινικές δοκιμές φαρμάκου που αναγεννά τα δόντια ξεκινούν Ιάπωνες επιστήμονες

- Advertisement -

Την κλινική δοκιμή ενός πρωτοποριακού φαρμάκου που αναγεννά τα δόντια ξεκινά από τον Σεπτέμβριο η Ιαπωνία, μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δοκιμών σε ζώα.

Πρόκειται για μια κλινική δοκιμή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο στην Ιαπωνία μέχρι και τον Αύγουστο του 2025. Αυτή περιλαμβάνει ενδοφλέβια θεραπεία που θα χορηγηθεί σε 30 άνδρες ηλικίας 30-64 ετών που έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γομφίο.

Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης και της οδοντιατρικής και της στοματικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Kitano, κ. Κάτσου Τακαχάσι αναφέρει “Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από απώλεια ή απουσία δοντιών. Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ανάλογη θεραπεία, θεωρούμε ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη δοντιών είναι υψηλές”.

Αναλυτικότερα το συγκεκριμένο φάρμακο απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται USAG-1, η οποία καταστέλλει την ανάπτυξη των δοντιών. Η απενεργοποίηση της αλληλεπίδρασης της USAG-1 με άλλες πρωτεΐνες ενθαρρύνει τη σηματοδότηση της Μορφογενετικής Πρωτεΐνης των Οστών (BMP), ένα μόριο που καθορίζει πόσα δόντια θα αναπτυχθούν πρώτα. Αφού ολοκληρωθεί η κλινική δοκιμή, οι ερευνητές προτίθενται να δοκιμάσουν το φάρμακο σε παιδιά ηλικίας 2-7 ετών που παρουσιάζουν ανοδοντία ή που έχουν χάσει τουλάχιστον τέσσερα δόντια από τη γέννηση τους και ακολούθως σε άτομα με μερική οδοντοφυΐα ή σε ανθρώπους που έχουν χάσει από 1 έως 5 μόνιμα δόντια λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, το φάρμακο πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2030.

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Χορηγός Επικοινωνίας



 

Διαβάστε Ακόμα