Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΚαρκίνος παχέος εντέρου: Από Ιούνιο οι δωρεάν εξετάσεις - Self test στο...

Καρκίνος παχέος εντέρου: Από Ιούνιο οι δωρεάν εξετάσεις – Self test στο πρώτο στάδιο

- Advertisement -

Σε τρεις μήνες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει τρία στάδια, το πρώτο εκ των οποίων θα είναι ένα self test και θα αφορά σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίοι θα ειδοποιούνται με sms. Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα. Σε συνδυασμό με ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, το τεστ θα «δείχνει» ποιοι πολίτες πρέπει να παραπεμφθούν για διαγνωστική κολονοσκόπηση.

«Βλέπουμε την ενεργή εμπλοκή των φαρμακείων στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το οποίο έχει δρομολογηθεί με έναν τρόπο που προβλέπει στο πρώτο στάδιο ένα self test. Τα τεστ θα τα προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία και θα γίνονται με τη βοήθεια των φαρμακοποιών, ούτως ώστε όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα να περάσουν στη διαδικασία της κολονοσκόπησης», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε ημερίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τη Δευτέρα (11/3).

Από εκεί και πέρα, οι πολίτες στους οποίους εντοπίστηκαν ευρήματα με τη διαγνωστική εξέταση, θα παραπέμπονται για επεμβατική κολονοσκόπηση, ένα χειρουργείο για την αντιμετώπισή τους.

Εντός του μήνα το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός , στο περιθώριο της 4ης Ετήσιας Συνάντησης του Economist Impact για τον καρκίνο την Τρίτη (12/3), αυτό τον μήνα ξεκινάει και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που περιλαμβάνει sms, δωρεάν εξετάσεις, τεστ Παπ, HPV DNA τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία, ενώ το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει τη διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» (45 έως 74 ετών).

«Δίνοντας όλο το πακέτο εξετάσεων διευκολύνουμε σημαντικά, ειδικά τους ανθρώπους των φτωχότερων στρωμάτων, να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες ενέργειες πρόληψης», τόνισε.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσει άμεσα και το πρόγραμμα για τον καρκίνο του δέρματος. Θα αφορά σε πολίτες που απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες, όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς, οι οποίοι είθισται να μη λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, όπως κατάλληλος ρουχισμός, αντηλιακό, καπέλο. Η πρακτική αυτή, με την πάροδο του χρόνου, καταλήγει σε καρκίνους του δέρματος.

«Η καταπολέμηση του καρκίνου απαιτεί στρατηγική, συντονισμένη προσπάθεια και σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα: στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία.
Ειδικά στον τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, δυστυχώς η Ελλάδα είχε μείνει πίσω. Όμως τώρα, για πρώτη φορά, επενδύουμε πάνω από 200 εκ ευρώ μέχρι το 2025 για προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης που αφορούν στον καρκίνο», ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός κατά την ομιλία της στην εκδήλωση.

«Επιπροσθέτως, συζητάμε η Ελλάδα να γίνει μέλος του International Agency for Research on Cancer, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό θα μας δώσει σημαντική δυνατότητα στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, ώστε να γίνουμε συνδιαμορφωτές στην έρευνα για τον καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελλάδα μπορεί να είχε μείνει πίσω στην πρόληψη, όμως, σήμερα τρέχει», πρόσθεσε.

Άλλες εξετάσεις
Υπενθυμίζεται ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας εντάσσεται και το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, το οποίο αφορά σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Υποψήφιοι για την ενδεικνυόμενη εξέταση, την ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, είναι όσοι καπνίζουν 2 πακέτα για δέκα χρόνια ή 1 πακέτο για 20 χρόνια, καθημερινά. Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν πρόγραμμα.

Επίσης, το πρόγραμμα για τον καρδιαγγειακό έλεγχο, το οποίο ωστόσο, είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του Θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Πηγή:Reader.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το seleo.gr στο Facebook και στο Twitter

 







Διαβάστε Ακόμα