Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, έχουμε μία πάθηση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.
Τελευταία νιώθετε πιο κουρασμένη από ό,τι συνήθως; Η διάθεσή σας είναι συνέχεια υποτονική και η μνήμη σας κακή; Πολλές γυναίκες αποδίδουν συμπτώματα όπως αυτά στο φορτωμένο πρόγραμμά τους, αλλά θα μπορούσαν να είναι σημάδια ενός κοινού προβλήματος υγείας – της διαταραχής του θυρεοειδούς αδένα.
Ποιος είναι ο ρόλος του θυρεοειδούς αδένα;
Ο θυρεοειδής, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του τραχήλου, παράγει βασικά δύο ορμόνες: τη θυροξίνη ή Τ4 με τέσσερα άτομα ιωδίου, και τη τριιωδοθυρονίνη ή Τ3 με τρία άτομα ιωδίου. Οι δύο αυτές ορμόνες εκκρίνονται στο αίμα και μεταφέρονται σε όλα τα κύτταρα του σώματος μας. Τα κύτταρα του θυρεοειδούς είναι τα μόνα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος που έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν ιώδιο από την κυκλοφορία.
Την ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών που παράγονται από το θυρεοειδή ελέγχει η υπόφυση – ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στο κέντρο του κρανίου. Ο αδένας αυτός φτιάχνει μία ορμόνη που λέγεται θυρεοειδοτρόπος ή TSH, με την οποία δίνει μήνυμα στο θυρεοειδή ότι το σώμα μας χρειάζεται μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.
Πότε λέμε ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί;
Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει επαρκή ποσότητα ιωδίου, τότε λέμε ότι υπολειτουργεί. Αυτό κάνει τον μεταβολισμό σας να επιβραδύνει. Μπορεί, επίσης, να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, να παίρνετε βάρος και να μην μπορείτε να ανεχτείτε τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Η πάθηση αυτή ονομάζεται υποθυρεοειδισμός και επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες.
Υποθυρεοειδισμός μπορεί, επίσης, να προκληθεί από θεραπεία με ραριενεργό ιώδιο ή, βέβαια, σε περίπτωση χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς για κάποιον άλλο λόγο.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
Κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή νευρικότητα
Δυσκοιλιότητα
Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
Μυϊκή αδυναμία
Χλωμό, ξηρό δέρμα
Ανεξήγητη απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους
Λήθη ή ασαφή σκέψη
Αίσθημα κούρασης και νωθρότητας
Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
Γι’ αυτό αν έχετε κάποια ή όλα από τα προαναφερόμενα συμπτώματα, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό. Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει υποθυρεοειδισμό, είναι σημαντικό να διαγνωστεί νωρίς αυτή η δυνητικά επικίνδυνη πάθηση και να αντιμετωπιστεί σωστά.
Πώς γίνεται η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού
Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού είναι εύκολη – αρκεί μια απλή εξέταση αίματος. Αν η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) είναι ανεβασμένη πάνω από το φυσιολογικό και η θυροξίνη είναι χαμηλή, τότε έχετε υποθυρεοειδισμό.
Στα αρχικά στάδια του υποθυρεοειδισμού, ωστόσο, μπορεί να έχουμε ανεβασμένη (TSH) αλλά φυσιολογικές τιμές στις ορμόνες του θυρεοειδούς, Τ3 και Τ4.
Προκειμένου να καθορίσει την πιθανή αιτία του υποθυρεοεοδισμού, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει και εξετάσεις για τα αντισώματα εναντίον του θυρεοειδούς.
Υπάρχει θεραπεία;
Ο ασθενής που έχει υποθυρεοειδισμό παίρνει σε μορφή φαρμάκου τις ορμόνες που δεν μπορεί να φτιάξει. Αν βρίσκεστε σε θεραπεία με θυροξίνη, θα πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα των ορμονών τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα τα φάρμακα που περιέχουν θυροξίνη δεν είναι ίδια και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αλλάζει ο τύπος του φαρμάκου χωρίς λόγο και χωρίς τη συμβουλή ενδοκρινολόγου. Αν για κάποιο λόγο το φάρμακο αλλάξει, πρέπει να γίνουν νέες εξετάσεις για να βεβαιωθεί ο γιατρός ότι η δόση της θυροξίνης είναι σωστή.
Αν δεν λάβετε θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να γίνει μια σοβαρή και απειλητική κατάσταση για τη ζωή. Τα συμπτώματά σας μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά και να περιλαμβάνουν:
Ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας
Δυσκολία στην αναπνοή
Αδυναμία διατήρησης μιας φυσιολογικής θερμοκρασίας στο σώμα
Ανάπτυξη καρδιακών προβλημάτων
Ανάπτυξη βρογχοκήλης
Τέλος, μπορεί να αναπτύξετε μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που ονομάζεται μυξοιδηματικό κώμα.
Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια διαχειρίσιμη ασθένεια. Ωστόσο, θα χρειαστεί να παίρνετε συνεχώς φάρμακα για να ομαλοποιήσετε την ποσότητα των ορμονών στο σώμα σας για το υπόλοιπο της ζωής σας. Με προσεκτική διαχείριση και τακτικά ραντεβού με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία σας λειτουργεί σωστά, μπορείτε να ζήσετε μια φυσιολογική και υγιή ζωή.
Πηγή: vita.gr